Salı, Aralık 17, 2013

Kış Gününe Mis Kokulu, Sıcacık Ekmek Yakışır



   Bu kitapla birlikte ekmeğe bakışınız değişecek. Gerçeği keşfedecek, hakiki tam un, doğal ekşi maya ile yapılan sağlıklı ekmeğin farkına varacaksınız. Ve yıllardır yediğimiz o beyazlatılmış ekmeklerin ‘sahte’ olduğunu artık yediğiniz anda anlayacaksınız. 

   Türk insanının en çok tükettiği ve üzerinde en çok tartışılan gıda. Tartışma, “Ekmek sağlıklı mı, sağlıksız mı?” sorusuyla başlıyor. “Buğdayı doğal mı hibrit mi, unu rafine mi taş değirmen mi, ekşi mayalı mı yoksa katkı maddeleriyle şişirilmiş mi?” sorularıyla devam ediyor. 
   Fırından yeni çıkmış 'Gerçek Ekmek' kitabıysa “İşte en sağlıklı gerçek ekmekler böyle yapılır” diyerek tartışmaya son veriyor! 


   Emine Şahin, yıllarca ekmek hammaddeleri ve üretimi üzerine araştırmalar yapmış. Gerçek ekmeğin peşine düşerek İtalya’dan Kanada’ya, Letonya’dan Finlandiya’ya, Yemen’den Suudi Arabistan’a kadar birçok ekmek fırını gezmiş. Bilgiler, reçeteler toplamış. Öğrendiklerini ve gördüklerini 'Gerçek Ekmek' okuyucuları ile paylaşmış.

   Bu kitapla birlikte ekmeğe bakışınız değişecek. Gerçek ekmeğin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, sağlıklı bir diyette ne anlam ifade ettiğini, ekmek diye yediğimiz sağlıksız şeylerden hangi noktalarda ayrıldığını öğreneceksiniz. Ekmek dostu şehirlerdeki ustalar tecrübelerini ve özel sırlarını bizimle paylaşmış kitapta. En önemlisi, evde hiç zorlanmadan uygulayabileceğimiz, birbirinden lezzetli ekmek tariflerine sahip olmuş oluyoruz kitabı alarak.

   Ben ki ekmek yemeden doymayan biri olarak madem bu kadar yiyoruz, sağlıklısını yiyelim der ve kitabı diğer güzellerin arasına eklerim arkadaş!

   Bir de kitaptan tarif yazıyorum. Bugün mis gibi ekmek kokusu sarsın evinizi diye..

Klasik Tam Tane Çavdar Ekmeği 
(Bu ekmek, güzel kokulu ve çok sıkı dokulu oluyor.)

Birinci adımda,

45 gr ekşi maya
50 ml su
50 gr çavdar unu

İkinci adımda,

125 gr ekşi mayalı hamur
350 ml sıcak su
500 gr çavdar unu
120 gr un
20 gr kaya tuzu

Birinci adımdaki malzemelerle ekşi mayanızı tazeleyin. 45 gr ekşi maya, 50 ml su ve 50 gr çavdar ununu karıştırıp mayalı hamuru keten bir beze sararak 8 saatlik büyüme uykusuna yatırın.

Büyüyen mayalı hamurdan 125 gr alın. Kalan kısmını cam bir kavanozda buzdolabına kaldırın. Üzerine 350 ml sıcak su, 500 gr çavdar unu, 120 gr un ve 20 gr tuz ilave edip yoğurun.

Ele yapışmayan, ancak diğer ekmek hamurlarından biraz daha sert bir hamur elde edeceksiniz. Bunu keten bir beze sarıp 30 dakika kadar dinlendirin.

Daha sonra dinlenmiş hamuru 10 dakika kadar tahta bir zeminde yoğurun. Yoğurduktan sonra oval bir şekil verip üzerini bezle örtün. 3-4 saat kadar dinlendirin. Bu zaman zarfında hacmi iki katına ulaşıyor.

Mayalanma bitmeden yarım saat önce fırını pişirme işlemi için hazırlayın. Fırınınızı 200 derecede, fırın taşı ya da güveç tepsisi ile birlikte 30 dakika boyunca ısıtın.

Isınmış fırına ekmek hamurlarınızı hassas bir şekilde yerleştirip ilk 15 dakika boyunca 200 derecede, sonraki 35 dakika boyunca 170 derecede pişirin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder