Salı, Aralık 10, 2013

Disney World Hazırlığı Yanında Haftanın Menüsü de Neymiş?



   Buraya geldiğimden beri fazla düzenli yazmadığımın farkındayım. Çaktırmamaya çalışıyorum ama hem saatleri ayarlamak çok zor hem de buradaki hayat İstanbuldan farklı olduğu için aynı şekilde yazamıyorum. Mesela yarın Orlando'ya gidiyorum. Disney World'e. Sonra oturup San Diego, Vegas, Florida ve Orlando hakkında yazayım diyorum. Niçin daha önce yazmamışım ki?

   Bugün de okuldu yemekti derken ancak oturup yazabiliyorum. Salı günü haftanın menüsünü yazıyorum. Tabii salı günü haftalık menü mü olurmuş derseniz 4 yemek tarifi yazmadım en azından:)

   Yarın yoğun ve çok keyifli bir gün olacak. İnternetten biletler alındı, 4 ana tema parkından oluşan koca yerden biri seçildi ve bize sadece gece 4 gibi yola çıkmak kalıyor. Çünkü sabah 9'da açılacak yer için biz 8 buçuk gibi orada olup klasik Türk gibi en baş sıraya geçelim diyoruz. En önde olmazsak içeri giremeyiz mazallah. Türklüğümüzü gösterecek bir diğer hareketim de bugünden yolda yiyeceğimiz meyve, sandviç, cips, kola tarzı şeyleri çantaya ekleyip kapının önünde hazır tutmak. Tabii meyveleri dilimlemek için bıçak, sonra o elleri silmek için ıslak mendil. Bunları kimden öğrendim? Bildiniz. Annem bunları yaparken ne gerek var diyordum ama yol boyunca 'annee domatees' desem onu bile elime tutuşturacak kadar hazır malzeme depoluyordu arabaya. Pardon marketi satın alıyordu. 
   Hem 3 buçuk saatlik yolda insan sıkılır. Sıkıntıyı giderecek en güzel şey de bir şeyler yemek. 

   Ağabeyciğim 'Dilara yolda durur yeriz, ne yapıyorsun?' dese de o şekilde yolculuk bana küçüklüğümü hatırlatıyor yahu ne güzel hem ağzımızın kenarından elmanın suyu aka aka yolculuk yapacağız. Yedek kıyafet bile koydum. Aman allahım yazınca durumun vahametini anlamış bulunuyorum. Anne gibi! Gidip kıyafetleri geri çıkarayım bari. (!?)

   Tamam şimdi size haftanın menüsünü yazıp kaçıyorum. Yarından sonra görüşürüz.



Dana Blanket – Dana Blanquette

Blanquette (Blanket) Dana, kümes hayvanları, balık, tavşan, kuzu hatta sebzelerle hazırlanan et suyu ya da suyla ve aromatik garnitürlerle pişirilen bir çeşit yemek anlamına geliyor. Mutlaka kremalı bir sos ile servis ediliyor.

1 kg. dana eti (kuşbaşı doğranmış)
6-7 su bardağı et suyu (2 et suyu tableti kullanabilirsiniz)
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy kuru soğan (aromatik soğan)
1 adet kereviz sapı
1 adet baharat torbası

Sosu için:

6 yemek kaşığı tereyağı
6 yemek kaşığı un
5 adet mantar
15 adet arpacık soğan

Kremalı sos için:

2 yumurta sarısı
120 ml krema
1 yemek kaşığı limon suyu
tuz, karabiber


Etleri derin bir tencereye alın, üzerine et suyunu ekleyin.
Kabuğunu soyup 2 parçaya böldüğünüz soğanı, boyuna 4 parçaya ayırdığınız havucu, 2-3 parçaya böldüğünüz kereviz sapını ve son olarak aromatik torbayı tencereye ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 1,5-2 saat etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen etlerin içinden sebzeleri ve aromatik torbayı atıp suyunu bir kaba süzün
Mantarların (konserve kullanmayacaksanız) saplarını ayırın ve 4 parçaya bölün. Soyduğunuz arpacık soğanlarla birlikte çok az bir miktar suda 10 dakika kadar haşlayın.
Teflon bir tavada un ve tereyağını kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Kokusu çıkan una kaba ayırdığınız et suyundan yavaş yavaş 4 kepçe kadar ekleyin ve eklerken çırpın.
Hazırladığınız sosa haşladığınız mantar ve arpacık soğanları ekleyin. 5 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Un ile hazırladığınız sosu etlere ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın.
Derin bir kase içinde yumurta sarılarını, krema ve limon suyunu karıştırın. Isıttığınız etlerden aldığınız 1 kepçe sosu bu karışıma ekleyip iyice çırpın ve etlere ekleyin.

Baharat Torbası:

Yarım baş sarımsak (Kabukları ile enine bölünmüş)
2-3 dal taze kekik
2 adet defneyaprağı
8-10 tane karabiber

Aromatik torba malzemelerini temiz bir parça bezin içine koyarak bohça gibi bağlayın. Et ve sebze suyu ya da uzun süre pişen et yemeklerinde tencereye atarak kullanın. Yemeği servis etmeden önce torbayı tencereden alın.

Aromatik Soğan:

Orta boy soğanın kabuğunu soyun. Ortadan ikiye kesin. Elde ettiğiniz yarım soğana iki adet karanfili saplayın. Yemeklerinizde kullanın.

Kağıtta Somon

1 adet somon fileto 180-200 gr
1 adet arpacık soğan
1 adet kapya biber
1 adet havuç
1 adet pırasa
1 yemek kaşığı bezelye
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
1 dal taze kekik
isteğe göre 1 yemek kaşığı beyaz şarap

Yağlı kağıdı 20 cm’e 20 cm boyutlarında kare keserek hafifçe yağlayın ve ortadan ikiye katlayarak üçgen haline getirin.
Kağıdı açın ve somon filetonuzu tuz ve karabiber ile tatlandırarak yağlı kağıdın arasına koyun.
Biber, havuç ve pırasayı ince julyen doğrayın. Sebzeleri balığın üzerine yerleştirin zeytinyağı ve isteğe göre şarabı ekleyerek kağıdı hava almayacak şekilde kenarlarını katlayarak kapatın.
10-12 dakika 200 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. Kağıdı ile servis yapın.

Fırınlanmış Domates Çorbası

7 adet orta boy domates
5 diş sarımsak
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça (biber-domates karışık)
tuz, karabiber
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı et suyu
4-5 su bardağı su

Domatesleri yıkayın ve boyuna 2 parçaya bölün. Fırını en yüksek derecesine ayarlayın ve ısıtın.
Fırın tepsisine domatesleri dizin, sarımsakları kabuklarıyla tepsiye ekleyin. 15-20 dakika kadar ara sıra kontrol ederek domatesleri fırınlayın. (Yanmaması için sarımsakları 10. Dakikada alın)
Fırından aldığınız domateslerin ve sarımsakların kabuklarını soyarak kenara alın.
Soğanı yemeklik doğrayın, orta boy bir tencereye alıp zeytinyağı ve bir miktar tuz ekleyerek soteleyin.
Domatesleri ve salçayı 2 dakika kadar soteleyin. Et suyunu, su, tuz ve biberi ekleyerek kaynatın.
10 dakika kaynattıktan sonra çorbayı blenderdan geçirin.
En az 5 dakika kadar ya da istediğiniz kıvamı alıncaya kadar orta ateşte kaynatıp ocaktan alın.

Tahıllı Ve Otlu Krep (Diyet yapanlar da krep yiyebilir bi kere!)

1 adet yumurta
2 çay bardağı süt
1 su bardağı 7 tahıllı un
1 tutam ince kıyılmış dereotu ve taze kekik karışımı
1 çay kaşığının ucuyla tuz
4 parça kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı zeytinyağı (tavayı yağlamak için)

Yumurtayı, sütü ve tuzu çırpıcı yardımıyla hafifçe köpürünceye kadar çırpın.
İnce kıyılmış otları ve unu karıştırarak ekleyin, topak kalmayıncaya kadar çırpın.
Krep tavasını ya da herhangi bir teflon tavayı hafifçe yağlayın.Yağın fazlasını peçete ile alıp tavayı ısıtın.
Hazırladığınız akışkan krep hamurundan 1 kepçe alıp tavaya dökün. Kenarları beyazlaşıp ortasında küçük delikler belirince diğer tarafını çevirip pişirin.
Hazırladığınız krepleri üst üste dizin.
Her krepin arasına 1 parmak kalınlığında dilimlenmiş 1 peynir koyarak sarın ve dilimleyerek servis yapın.

Fırında Tereyağlı Baharatlı Sosis

10 adet sosis
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 sap taze kekik
1 sap biberiye
tuz
1 diş sarımsak

Sosisleri kısa aralıklarla ve çok derine inmeden dilimleyin.
Küçük bir kasede tereyağı, rendelenmiş sarımsak, tuz ve saplarından ayırdığınız kekikle biberiyeyi karıştırın.
Bu baharatlı tereyağını sosislerin üzerine ve kesiklerin içine girecek şekilde sürün.
200 derece önceden ısıttığınız fırında kızarıncaya kadar pişirin.


1 yorum:

  1. seni seviyorum dilara.yazını gözlerim yaşararak okudum.ANNEN

    YanıtlaSil