Pazartesi, Ocak 07, 2013

Hızla Geçen Günler Karmaşası ile Haftanın Menüsü




   Haftanın menüsünü yazacağım gün başka bir şeyler yazmam daha zor oluyor nedense.. Yazdım bi dolu şey, sildim sonra.. Başka bir şey geldi aklıma ondan bahsettim sonra tekrar sıfırladım sayfayı.. 

   Derken...

   Günler çok hızlı geçiyor. Zamandan bağımsız yaşamanın hissini yakaladığınız zaman hangi günde olduğunuzun, kaç yaşında olduğunuzun ve içinde bulunduğunuz yılın filan hiçbir anlamı kalmıyor. Pek çoğumuz bizi zamanla kısıtlayan işler içinde koştururken pazartesilerden nefret ediyor, cumaları neşeleniyoruz.

   9-5 bir işte çalışırken bu tempoda çalışmayan biriyle olmak zordur, bilirsiniz. Tüm cumartesi pazarlar çuvala girer, biri erken yatarken biri sabaha dek bilgisayar başında oyalanır. 
   
   Ben uzun süre iş hayatı içinde yer almadım. Fakat yine de zamana bağımlı bir hareket tarzı geliştirmiş olduğumu farkettiğim günden beri uyku saatim, şehirdeki gezme saatim, şehir dışına çıkabilme vaktim, cuma, cumartesi gibi durumlardan bağımsız nefis bir durumla karşı karşıyayım.  Geziyorum, görüyorum, yeni ülkeler keşfediyorum, eğleniyorum aynı zamanda bilgileniyorum. Fena mı?

   Bu durum beni ne kadar mutlu ve mesut etse de ailem tarafından işkence görüyorlarmışcasına can sıkıcı bir durum olarak algılanmakta.

   Diye bir şeyler karalayıverdim...

   Ben artık haftanın menüsüne geçeceğim ve kar yağmadan kendimi dışarı atacağım. Cumadan beri kar gelecek diye bekliyorum! 



   PAZARTESİ


   Yayla Çorbası


  • 1/2 su bardağı pirinç                 
  • 6 su bardağı et ya da tavuk suyu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 su bardağı yoğurt
  • Tuz, karabiber
  • Kuru nane (isterseniz fesleğen de ilave edebilirsiniz)


  • Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve et ya da tavuk suyunu(sade su da kullanabilirsiniz) orta boy bir tencereye koyun. Üzerine zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte pirinçler yumuşayana kadar haşlayın.
  •   Diğer taraftan unu, yumurtayı, yoğurdu çukur kapta iyice çırpın. Tuz ilave edin. Limon suyunu da ekleyip karıştırın.
  •   Bu arada pirinçler yumuşamaya başlayınca ocağın altını hafifçe kısın.
  •   Hazırladığınız yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ve karıştırarak kaynayan pirinçlerin üzerine aktarın.
  •   Tahta kaşıkla sık sık karıştırarak 8-10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Çorbanın üzerine kuru nane serpiştirip servis edin. (Ben tereyağında naneyi kızdırıp öyle üzerine ekliyorum mis gibi kokuyor)


    Parmesan Kaplı Tavuk Göğsü, Tereyağ-Limon Sos İle

(Bu tarifin fotoğrafı yok maalesef. Ama yapımı çok kolay, çok da lezzetli)

  • 1 adet tavuk göğüs  (kişi adedine göre orantılı olarak malzemeleri arttırabilirsiniz)
  • 15 gr un
  • 30 gr parmesan, rendelenmiş
  • Tuz
  • 30 ml kadar Su
  • 20 ml limon suyu
  • Yeşil meksika biberi
  • 50 gr tereyağı
  • 1 yumurta beyazı

  • Un, parmesan rendesi ve tuzu karıştırın.
  • Tavukları yumurta beyazına bulayın. Sonra da parmesan karışımına bulayın.
  • Ayrı bir sauce pan'de su ve limon suyunu kaynatın. Meksika biberini ilave edin. Tereyağını çırparak ekleyin.
  • Tavuğu az yağda iki yüzünü de kızartıp, fırına atın. 8 dakika kadar piştikten sonra sosla birlikte servis edin.

  SALI


    Sebzeli Soyalı Palamut Balığı Pilaki
  • 1 adet orta boy palamut balığı      
  • 3-4 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 8 diş sarımsak
  • 1-2 adet yeşil sivribiber
  • 1 adet limon
  • 1 demet maydanoz
  • 2-3 adet orta boy domates
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su



    • Kafası ve kuyruğu ayıklanmış palamut balığını 4 veya 6 yuvarlak parçaya bölün.
    • Bu yuvarlak dilimleri yıkayıp iyice süzdükten sonra derin bir kaba koyun. Üzerine soya sosunu gezdirin. Ve 30 dakika kadar buzdolabında bekletin.
    • Soğanları soyup yarım cm'lik halkalar halinde doğrayın. 
    • Sarımsakları boylamasına ikiye bölün.
    • Sivribiberleri, domatesleri ve limonları halka halka doğrayın.
    • Maydanozu da incecik kıyın.
    • Geniş bir teflon ya da çelik tencereye 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyun. Üzerine sırasıyla soğan dilimlerini, sarımsağı, domates halkalarını ve sivribiberleri yerleştirdikten sonra tuzu ve karabiberi serpin.
    • Buzdolabında beklettiğiniz balıklarınızı sebzelerin üzerine yerleştirip kaptaki soya sosunu da balıkların üzerinde gezdirin.
    • En üste maydanozu serpiştirip ince limon dilimlerini dizin.
    • Kalan 3 yemek kaşığı zeytinyağını da gezdirdikten sonra 1 su bardağı sıcak suyu kenarından yavaş yavaş tencereye aktarın.
    • Yemeği, tencerenin kapağı kapalı bir şekilde orta ısılı ateşte 20 dakika kadar pişirin. Ve sonra ocağı kısın.
    • Kısık ateşte 15 dakika daha pişirdikten sonra iyice yumuşayan balıkları sıcak servis edin.

        ÇARŞAMBA

        Karidesli Linguine
                                                                               
    • 350 gr  linguine
    • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
    • 2 diş sarımsak, ezilmiş
    • 400 gr hazır pişirilmiş Karides
    • 2 adet Kırmızı biber, ufak dilimlenmiş
    • Bir avuç dolusu kadar maydanoz, ince doğranmış
    • 1 limonun suyu ve limon dilimleri

     




      • Makarnayı al dente haşlayın.
      • O sırada bir tavada az yağda sarımsağın kokusunu alana kadar pişirin.
      • Karidesler dondurulmuş ise 1 dakika kadar sıcak suda haşlayıp eritin. Eğer taze ise 4 dakika haşlanması pişmesi için yeterli bir süredir.
      • Sarımsağa kırmızı biberleri ilave edin biraz piştikten sonra maydanoz ve limon suyunu ekleyin.
      • Makarna ile karıştırıp servis edin. Limon dilimleri ile süslerseniz şahane bir görüntü oluşuyor.
      • Hızlı, kolay ve lezzetli bir yemek. Afiyetler olsun:)


          -İsterseniz bu tarife pesto sos da ekleyebilirsiniz.




          PERŞEMBE


          Fırında Tavuk, Patates ve Fırında Domates ile


      • 8 adet tavuk but, çapraz kesikler atılmış    
      • Küçük boy patates, ortadan ikiye bölünmüş (Eğer büyük ise dörde bölünmüş)
      • 1 büyük kırmızı soğan, 8'e bölünmüş
      • 1 baş sarımsak, ufak doğranmış
      • 6 dal kekik
      • 1 limon, dörde bölünmüş
      • 1/4 su bardağı sızma zeytinyağı
      • 2 çorba kaşığı balsamik sirke
      • Tuz, karabiber 

      • Fırını 235 derecede ısıtın.
      • Tavuk butlarını (derisi yukarı gelecek şekilde), soğanları, patatesleri, sarımsağı, kekik ve limonu fırın kabına yerleştirin.
      • Zeytinyağını ve sirkeyi üzerlerine serpiştirin.
      • Tuz ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra fırına verin.
      • Yaklaşık 50 dakika pişirdikten sonra aşağıdaki tarifte bulunan domatesler ile servis edin.

           Fırında Domates için,


      • 4 orta boy domates, yuvarlak dilimlenmiş (çok ince olmamalı)
      • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
      • 2 tatlı kaşığı taze kekik yaprakları veya yarım tatlı kaşığı kurutulmuş kekik
      • Tuz ve karabiber






        • Fırını 160 derecede ısıtın.
        • Dilimlenmiş domatesleri fırın kabına yerleştirin.
        • Zeytinyağı ve kekikleri üzerine serpiştirin.
        • Tuz ve karabiber ekleyip fırına verin.
        • 90 dakika pişirin. Fakat pişirirken ara ara fırını açıp çöken suyu domateslerin üzerine gezdirmeyi unutmayın.



         CUMA
            

             Fırında Etli Papates  ( Evet doğru! Papates:) ) 

             Bu tarif lezzet.com'dan alınmıştır. Bilginize.


           

        • 3 adet patates                        
        • 600 gr kuşbaşı dana eti
        • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
        • 2 havuç
        • 1 soğan
        • 250 gr mantar
        • 2 kırmızı biber
        • 2 sivri biber
        • Yarım su bardağı bezelye
        • Yarım çay bardağı krema
        • Tuz, karabiber
        • 1.5 su bardağı sıcak su


              • Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında kavurun.
              • Etleri ekleyip birkaç dakika yüksek ateşte soteleyin. 
              • Dilimlenmiş havuç, mantar, biber ve bezelyeyi ekleyip karıştırın. 
              • Sıcak su ekleyip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. 
              • Tuz, karabiber ve krema ekleyin. 
              • Yemeği fırın kabına aktarın. 
              • Patateslerin kabuklarını soyup incecik dilimleyin ve yemeğin üzerine balık sırtı şeklinde dizin. 
              • Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber serpiştirip 190 derece fırında pişirin. 
              • Sıcak servis yapın.
                        Afiyet olsun :)

              2 yorum:

              1. okuyorum ve parmesanlı tavuk fikri hoşuma gitti,deneyeceğim :)

                YanıtlaSil
                Yanıtlar
                1. Sonucu bildirirseniz pek mutlu olurum:)

                  Sil