Salı, Ocak 29, 2013

Günün Kitabı 'Sefarad Yemekleri'




   Beş asır önce 1492'de İspanya'dan Türk topraklarına göç eden Yahudiler örf ve adetlerinin yanı sıra mutfak geleneklerini de beraberinde getirdiler. Bu yemekler kuşaktan kuşağa geçerek bizlere miras kaldı.

   Yemekler bizim yemeklerimize çok benziyor. Sadece hazırlaması biraz uzun süren yemekler var ve sebze yemekleri et yemeklerine göre daha fazla. Musevi dini kurallarına uygun sofra ve beslenme ilkeleri olan kaşerut prensiplerine sadık kalma kaygısından kaynaklanıyor.

   Yani geviş getiren büyük ve küçükbaş hayvanlar ile tavuğun eti, ancak dini esaslara uygun kesildikleri takdirde kaşer sayılırlarmış. Pişirilmeden önce kanlarından iyice arındırılırmış. Etli yemeklere süt veya sütlü yiyecekler katılmazmış.

   Aynı yemeklerde birden fazla sebze kullanıyorlar ve başlıca pişirme yöntemleri var. Mesela tava, fırın, dolma, domates, limon, maydanoz ile pişirme gibi..

   Çok hoşuma giden bir şey var yalnız. Dinlenme günleri var mesela.

Masa düzeni; beyaz örtü, şabat mumları, kiduş bardağı, kırmızı şarap, hala (şabat ekmeği) şeklinde olmalı.
Yemekte ise; balık, hamur işi, et veya tavuk, sebze ve en son tatlı olmalı.
Cumartesi kahvaltıları; rakı, bulemas, borekas, tapadas, biskoços, haşlanmış yumurta ve karpuz, kavun, üzüm şeklinde yapılıyormuş.
Yılbaşı; salata, pırasa köftesi, pazı veya ıspanak böreği, kuru fasulyeli ıspanak, balık (başı ile servis yapılmalıdır), tavuk veya et, balkabaklı tatlı, elma reçeli, nar, hurma, şarap.

   Kipur var (oruç), hasat bayramları, hanuka (ışık bayramı), ağaç bayramı ve en güzeli neşe ve eğlence diye adlandırdıkları bol şarap içerek eğlendikleri günleri var.

   Neşe ve eğlence yani Purim zamanı Cevizli Hamurlu Börek, Folar, Mafiş, Orejas de Aman ile kutlanıyormuş.

   Son olarak bir de hamursuz bayramları varmış. 

   Yani her şey düzenli, belirlenmiş, gayet keyifli bayramlar düzenliyorlar. Benim çok hoşuma gitti. Hepsini yapan bir aile varsa beni birine misafir edebilir mi lütfeen? :)


   Ben bir kitaptan bahsettim yukarıda. 'Sefarad Yemekleri' isimli kitaptan alıntılar yaptım. Viki Koronyo ile Sima Ovadya yazmış. 

   Yazdığım birçok yemeğin tarifi kitapta var. Hem de çok kolay ve ağız tadımıza çok uyuyor. Edinmenizi öneririm.  Ben meşhur Hala yani Şabat ekmeğinin tarifini yazıyorum. Yumuşacık, mis kokulu bir ekmek oluyor sonunda.


HALA- Şabat Ekmeği


Hamur için,


  • 40 gr. maya                          
  • 2 çay kaşığı süt
  • 1 kg. un
  • 2,5 su bardağı su
  • 1/2  su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz


Üstü için,


  • 1 yumurta


  • Mayayı çok az şeker ve sıcak üst ile kabartın.
  • Un, şeker, yağ, tuz ve suyu, kabarmış maya ile karıştırıp iyice yoğurun.
  • Bir saat dinlendirdikten sonra tekrar yoğurup örgü şekli verin.
  • Üzerine yumurtayı sürün ve tekrar bir saat dinlendirin.
  • 150 derece ısıtılmış fırında pişirin.
  • Afiyet olsun:)

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder