Pazartesi, Mart 25, 2013

Tatlısıyla Tuzlusuyla Haftanın Menüsü




   Bir zamanlar en yakınınız olan insanlar bir bakmışsınız artık sokakta gördüğünüz insanlar kadar yabancı olur sizin için. Ama içinizde yarattıkları hayal kırıklıkları hiçbir zaman geçmez. Belki eskisi kadar acıtmaz ama o yara hep sizinle kalır. Benim de içimde bir yara açıldı. O yara uzun zaman kapanmayacak gibi görünüyor. 

   Ama bir gün geçeceğini de biliyorum. Her şey eskide kalacak. Eskiden her şeyi yapabileceğim insan gerçekten de anı olarak kalacak. Ve canım artık acımamaya başlayacak.

   Umuyorum. Dua ediyorum. Ve sadece mutlu olmak için yaşamaya çalışıyorum. Zaman gerek sadece.. Birazcık zaman. Sonra her şey çok güzel olacak. Hayat bu. İyi veya kötü. Güzel veya çirkin. Bazen her ne kadar 'bu kadarını da hak etmiyorum' desek de yaşamanın böyle bir şey olduğunu öğreniyoruz işte.

   Ve yazarken fark ediyorum ki kendimde o gücü hissediyorum. Eskiden olsa daha farklı karşılayacağım durumu 'tamam böyle oldu, şimdi kendim için, daha mutlu olabilmek için ne yapabilirim?' diye düşünerek toparlamaya çalışıyorum. Ayaklarım daha sağlam basıyor yere... Tüm başımıza gelenler bunu öğrenmemiz için belki de..

   Hayat bana güzel şeyler yaşatsın diye dua ediyorum. Herkes mutlu olsun. Herkes sevdiğiyle olsun. Ama pişmanlıklar olmasın yeter ki..

   Haftanın menüsünü de yazıp bugünlük aranızdan ayrılıyorum. Yarın görüşmek üzere...


PAZARTESİ

Buğdaylı, Biberiyeli Tavuk Güveç


  • 6 adet tavuk but (derisiz, kemiksiz, 2 ye bölünmüş)
  • Birer çorba kaşığı zeytinyağı ve tereyağı
  • 2 adet dilimlenmiş soğan
  • 2 diş sarımsak, ezilmiş
  • 2 dal biberiye, saplarından ayrılmış
  • 1 çorba kaşığı balsamik sirke
  • 2 çorba kaşığı buğday
  • 500 ml. tavuk suyu
  • 250 gr patates, soyulmuş ve elma dilim kesilmiş
  • Küçük bir demet maydanoz, doğranmış

  • Fırını 190 dereceye ayarlayın.
  • Derin tencerede veya döküm demir tencerede tavuk butlarını az zeytinyağı ve tereyağı ile altın rengini alana kadar kızartın, kenara alın.
  • Aynı tencereye soğanları koyun, yumuşayana kadar pişirin.
  • Sarımsak ve biberiyeyi ekleyin. 1 dakika pişirin.
  • Balsamik sirkeyi ekleyin. 1 dakika daha pişirin ve tavuk suyu ile birlikte tüm malzemeler kaynama noktasına gelince kapağını kapatıp fırına alın. 1 saat pişirin.
  • Üzerine maydanoz veya dilerseniz ekmek kırıntısı serperek servis edin.

SALI

Beyaz Şaraplı Fırın Levrek


  • 2 adet büyük boy levrek
  • 3 adet limon suyu
  • 1 su bardağı beyaz şarap
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sebzeli çeşni
  • 4 adet defne yaprağı
  • Yarım çay kaşığı karabiber

  • Levrekleri fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine bıçak yardımı ile çizik atın.
  • Bir kasede zeytinyağı, limon suyu, şarap, karabiber ve sebzeli çeşniyi iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız karışımları balığın üzerine gezdirin.
  • Karın kısımlarına defne yapraklarını koyun.
  • Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra yeşillik ile birlikte servis edin.

ÇARŞAMBA

Yoğurt Soslu Tavuk


  • 500 gr kuşbaşı tavuk göğsü
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 adet havuç
  • 2 adet pırasa
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sebzeli çeşni
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

  • Tereyağını tencerede eritin.
  • Kuşbaşı tavukları orta ateşte renk alana kadar kavurun.
  • İncecik kıydığınız pırasa ve küçük küpler halinde kestiğiniz havuçları tencereye aktarıp karıştırın.
  • Unu, sebzeli çeşniyi, karabiberi ve pul biberi ekleyerek sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Küçük bir kapta süt ve yoğurdu bir çırpıcı yardımı ile karıştırın.
  • Pişmeye yakın, hazırladığınız sos karışımını tavuğa ekleyin ve hızlıca karıştırdıktan sonra kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
  • Bekletmeden sıcak olarak servis yapın.

PERŞEMBE

Susamlı, Şehriyeli Kadınbudu Köfte


  • 1/2 kg kıyma                                                     
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 çorba kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz

Kızartmak için,

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1,5 çay bardağı susam
  • Yarım su bardağı sıvıyağ

  • 1 su bardağı suyu kaynatın ve şehriyeyi ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Soğanı çok ince kıyın ve tüm köfte malzemelerini geniş bir kaseye koyarak yoğurun.
  • Elinizle parçalar kopartın ve yuvarlayarak şekil verin.
  • Hazırladığınız köfteleri yarım saat buzdolabında üzerini kapatarak dinlendirin.
  • Yumurtayı çırpın, köfteleri sırasıyla önce yumurtaya, una ve susamla karışık galeta ununa bulayarak kızgın sıvıyağda kızartın.

CUMA

Akdeniz Spagetti


  • 1 paket spagetti
  • 200 gr karides
  • 200 gr midye
  • 200 gr ahtapot
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 6 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı safran
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 2 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz


  • 1 su bardağı sirkeli suda ahtapotu haşlayın.
  • Ayrı bir tavada zeytinyağında sarımsak, karides, midye ve baharatları kavurun.
  • Ahtapotu ekleyerek soteleyin.
  • Baharatları ekleyin ve süzülmüş makarnayı ilave ederek 3-4 dakika tavada çevirin.
  • Maydanoz serperek servis edin.


   Fotoğraf ekleyemedim. Özrü borç bilirim.











 

2 yorum:

  1. ellerine sağlık bayıldım harika olmuş yazilarınızı başta hepsini okudum şahane hepsi sağ ol

    YanıtlaSil