Çarşamba, Kasım 21, 2012

Renkli ve Şekilli Makarna Hamurları


           
             
   Dün akşam bir arkadaşım benden renkli makarnalar için hangi malzemelerin kullanıldığını sordu. Ona yazarken sizlere de yazmam gerektiğini düşündüm. Ev yapımı olacağı için dışarıda satılanlardan daha doğal. Hem de öyle uğraşılmayacak zorluğu yok. Tek zorluk makarna hamurunu yoğurmak biraz daha zor oluyor :)

   Denemekte fayda var belki de makarnanızı bundan sonra hep evde yaparsınız :)



       Renkli ve Şekilli Hamurlar



  • Baklavalık veya böreklik un
  • Galeta unu
  • Karabuğday unu
  • Yumurta
  • Ispanak püresi
  • Pancar püresi
  • Toz safran
  • Mürekkep balığının siyah mürekkebi
  • Maydanoz
  • Sızma zeytinyağı
  • Tuz

       Kullanılacak Aletler


  • Cam kase
  • Kazıyıcı
  • Sürahi
  • Hamur tahtası
  • Bıçak
  • Oklava
  • Hamur kesme ruleti
  • İnce süzgeç
  • Spatula
  • Çatal, kaşık
  • Elde hamur açma makinesi
  • Fırça
  • Hamur kesme halkası

   Bu aletlerden edinebilirseniz sorun yok fakat eğer alamam fazla masrafa girmek istemiyorum diyorsanız evdeki mutfak aletlerini de kullanabilirsiniz. Makarna makinesi yerine merdane kullanabilirsiniz.


      PISAREI


  • Bir kaseye 300 gr. böreklik unu boşaltıp ortasını havuz gibi açın. 150 gr. çok ince galeta ununu dökün, dikkatlice karıştırın.
  • 300 gr. sıcak suda bir tutam tuzu eritin.
  • Tuzlu suyu hamura ekleyip yoğurmaya başlayın. Eğer gerekirse su ilavesi yapın.
  • Hamuru tezgaha alıp iyice yoğurun, toplayıp çekiştirerek tamamen homojen ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
  • Hamurdan ufak parçalar koparın ve 1 cm çapında küçük rulolar yapın. Her seferinde bir parça koparıp yuvarlayın.
  • Kalan hamurun üzerine kurumaması için nemli bir bez örtün.
  • Ruloları 1 cm 'lik parçalar halinde kesin.
  • Baş parmağınızın kenarını bu küçük parçaların kesim yerine koyarak yavaşça bastırın ve hamuru yana doğru uzatarak kıvırın.
  • Fasulye tanesi büyüklüğünde Pisarei'ler elde edeceksiniz.


  • Pisarei'leri tuzlu kaynar suda haşlayın.
  • Suyun yüzeyine çıktıklarında kevgirle alın.

         
    Sucuk veya pastırmalı bir sos ile kullanabilirsiniz. Ya da tatlandırmak için biraz       tereyağı, kıyılmış sarımsak ve maydanoz ilave edip rendelenmiş Reggiano parmesan veya Mihaliç peyniriyle karıştırabilirsiniz.


         PIZZOCCHERI


  • Bir kasede 500 gr. börekli unu, 150 gr. karabuğday unu ile karıştırın.
  • 150 gr. suya iri bir çimdik tuz ekleyin ve unların üzerine dökün; tüm malzemeyi karıştırıp oldukça sert ve çok dirençli bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru tezgaha ya da hamur tahtasına alıp toplayıp çekiştirerek kadife gibi düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin (yaklaşık 10-15 dakika). 
  • Sonra top haline getirip nemli bir bez altında dinlenmeye bırakın.
  • Daha sonra merdane ile açmaya başlayın, düzgün bir şekil ve kalınlık elde edene kadar her yöne doğru hamuru açın. 
  • Sonunda açılan yufka çok ince olmamalı, kalınlığı 3-4 mm civarında olmalı.
  • Düz kenarlı hamur ruleti kullanarak açmış olduğunuz yufkayı 1-1,5 cm eninde şeritler halinde kesin.
  • Daha dar şekilde, tagliatelle gibi 5 mm. eninde de kesilebilir.
  • Daha sonra da 7-10 cm'lik pizzoccheri'ler elde edecek şekilde şeritleri enlemesine kesin.
  • Daha küçük hamru parçalarından da pizzoccheri'ler yapın, hepsinin düzgün ve aynı boyda olması önemli değil.
  • Pizzoccheri'leri alıp birbirinden ayırın ve tekrar hamur tahtasına dağınık olarak serpiştirin.

   Valtellina usulü taze pizzoccheri'ler tuzlu suda 5-7 dakika beyaz lahana veya      pazıyla birlikte pişirilir. Ve ince dilimlenmiş casera peyniri, parmesan peyniri,     eritilmiş bol tereyağı ve bütün sarmısak taneleri ile servis edilir.



        Renkli Hamurlar


  • Toz safran
  • Pancar
  • Ispanak
  • Bitter kakao
  • Mürekkep balığı mürekkebi


  • Sebzeleri sırayla haşlayın, iyice süzün, önce mikserden sonra delikli süzgeçten geçirin.
  • Böylelikle çok daha ince ve homojen bir püre elde edebilirsiniz.
  • Bir kaseye 200 gr. un, 1 yumurta ve 5 gr. sızma zeytinyağı, tuz ve 40-45 gr. püre (istediğiniz renk yoğunluğunu elde edecek kadar) koyun.
  • Malzemeleri bir çatal yardımıyla karıştırın.
  • İyice karıştığında, gerekiyorsa 1 kaşık su ekleyin.
  • Elde ettiğiniz hamuru hamur tahtasına alın, tamamen düz ve homojen bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Bir kasenin altında 30 dakika dinlenmeye bırakın. 


  • Pembe veya siyah hamur için, 1 tatlı kaşığı salçayı biraz su ile bulandırın veya 1 yumurta ve 100 gr. un için bir tatlı kaşığı mürekkep balığı mürekkebi kullanın.
  • Esmer hamur için, 1 yumurta ve 100 gr un için 7 gr kakao kullanın.
  • Sarı hamur için, 1/2 çay kaşığı safranı az suda eriterek 1 yumurta ve 100 gr. un ile kullanın.
  • Değişik renklerde bir sürü hamur hazırladıktan sonra bunları (ıspanaklı hamur hariç) unlayın.
  • Teker teker hamur makinesinin ruloları arasından geçirin.
  • Hamur makinesi ile 2-2.5 mm. kalınlığında uzun bantlar elde etmelisiniz.
  • Her bir banttan 2 cm. genişliğinde şeritler elde etmek için düz kenarlı ruletle düzgün şekilde kesin.
  • İsterseniz dalgalı da kesebilirsiniz ama minimum 1,5 cm. genişliğini koruyun.

    Okulda öğrendiğimiz makarna soslarından da bir kaç tane yazacağım. Hamurunu hazırladık sossuz olmaz değil mi ama? :)


         Pesto Sos

  • 30 gr. fesleğen
  • 2 diş sarımsak
  • 20 gr. çam fıstığı
  • 200 ml zeytinyağı
  • 30 gr. parmesan peyniri
  • Tuz, karabiber

  • Blander da malzemeleri blend edin.
  • En son peyniri ilave edin.
         
     
         Penne Putanesca


  • 200 ml domates sos
  • 2 diş dilimlenmiş sarımsak
  • 1 adet arnavut biberi
  • 20 gr. dilimlenmiş siyah zeytin
  • 1 adet ancuez (isteğe bağlı)
  • 1 dal fesleğen
  • 10 ml. zeytinyağı
  • 10 gr. rendelenmiş parmesan peyniri
  • 10 gr maydanoz

  • Sarımsağı zeytinyağında soteleyin. Biber, zeytin ve ancuezi ilave edin.
  • 1 dakika kadar pişirin.
  • Domates sosu ilave edin. Kısık ateşte pişirmeye devam edin.
  • Al dente pişmiş Penneyi ilave edin, karıştırın.
  • Fesleğen, maydanoz ve toz parmesanı serpiştirip servis yapın.


          Spaghetti Bolonez

        
  • 150 gr. dana kıyma
  • 20 gr. Rende mozarella peyniri
  • 2 dal maydanoz
  • 100 gr. domates sos
  • 100 gr. demiglace sos ( yapması uzun sürebilir Knorr'da mevcut :) )
  • 50 gr. brunoise doğranmış havuç
  • 50 gr. brunoise doğranmış kereviz


  • Havuç ve kerevizi soteleyin, kıymayı ilave edip pişirmeye devam edin.
  • Kıyma pişmeye başlayınca domates sos ve demiglace sosu ilave edin.
  • Spaghettiyi tabağa koyun.
  • Sosu üzerine dökün ve tepesine mozarella peynirini serpiştirin.
  • Mikrodalgada çok kısa bir süre mozarella peynirini eritin.
  • Maydanoz serpiştirip servis edin.
  • Afiyet olsun :)



2 yorum:

  1. ellerine saglik :) senin bir isletmeci olmayacagini, aradigin ve simdi goruyorum ki buldugun sey icinde ki sanat ve yemek aski beni cok mutlu etti arkadasim.. yolun acik olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen benim kalbimin en içindesin. Hep saklısın orda. Çok teşekkürler:)

      Sil