Salı, Kasım 20, 2012

Haftanın Kitabı.. İtalyan Aşkı





     Günaydınlar herkeseee

   Bugün sabah yemek kitaplarımı ve dergilerimi düzenliyordum ve arada kaybolmuş bir kitabımı buldum. Okula gittiğim bir dönemde projede faydalanmak adına almıştım bu kitabı. Uunuttuğum için de şaşırdım çünkü çok güzel tarifler var içinde. Kitap ne mi?  'İtalyan Aşkı' ..
   
   Evet isminden de anlaşıldığı üzere kitap İtalyan mutfağı üzerine. İki kişi yazmış bu kitabı. Binnur Akhun Önen ve Zeynep Braggiotti. Tarifler gerçek İtalyan tarifleri. Binnur hanım ve Zeynep hanım tesadüfen tanışmış fakat sonradan çok yakın iki arkadaş olmuşlar. Zeynep Braggiotti, İzmir'in eski ailelerinden Braggiottilerin gelini olduğu için İtalyan kültürünü iyi biliyor. Ve mutfağını da onlar sayesinde iyi öğrenmiş.

   Benim kitabı almama sebep olan tek şey içindeki ekmek tarifleri aslında. Gerçekten yapıldığı zaman çok lezzetli oluyor. Biraz uzun olacak tarifi fakat yapması çok zor değil sadece biraz uzun sürüyor :)




   Bu kitabın içeriği sadece yemek tariflerinden ibaret değil. Hikayelerle, fotoğraflarla ve bir çok bilgiyle süslemişler. Çok hoş olmuş. Mutlaka bir göz gezdirin derim :) 


   Bu da içinden bir tarif :)


      Bastoncini al Cumino

  Kimyonlu ricottalı Çubuklar


   Ricotta çok kolay bulunan bir malzeme değil. Bu da yapmamak için bi sebep tabii:) O yüzden kısa bi bilgi vermek istiyorum. Ricotta aslında tuzsuz lordur. Eğer tuzsuz lorunuz yoksa evde yapması çok kolay. Önce bunun tarifini yazayım sonra çubukların tarifine geçeyim.

   Ricotta 
   

  • 1 kg. pastörize süte bir tutam tuz ekleyip ısıtın.
  • Üzeri hafif kaymak bağlamaya başlar gibi olduğunda 5 yemek kaşığı sirke/limon koyup karıştırın. (sirke yerine aynı oranda limon suyu da koyabilirsiniz)
  • Bu esnada sütünüz kesilmeye başlar.
  • Üzerini tülbentle örtüp dinlenmeye bırakın.
  • Sütün ve suyun iyice ayrıldığına emin olduktan sonra tel süzgecinize 2 tülbent koyup peynirinizin suyunu süzün.
  • Birkaç dakika süzülmeye bırakın.
  • Biriken peynirin üzerinde kalan suyu sıkmak için tülbentleri ağızlarından tutup elinizle aşağı doğru bastırarak suyun çıkmasına yardımcı olun.

   Eğer sirkeden hoşlanmıyorsanız farklı bir alternatifi de var.

  • 2 lt. tam yağlı inek sütü
  • 2/3 kap tam yağlı yoğurt

  • Bir tencereye sütü koyun ve yoğurdu ekleyin.
  • Orta ateşte sürekli karıştırmaya başlayın.
   Dikkat etmeniz gereken husus sütün kaynamamasıdır. (190 dereceye kadar ısıtabilirsiniz)



  • Diğer yandan bir süzgecin içine tülbentinizi serin.
  • Karışım ısındıkça kesilmeye başlayacaktır.
  • Süt ve suyun birbirinden ayrıldığını göreceksiniz.
  • Ateşi söndürün ve tencerede oluşan peyniri tülbentin içine aktarın.
  • Tülbentten peynirin suyu tam olarak süzülene dek bekleyin.
  • Fazla sıkmayın aksi takdirde kuru bir peyniriniz olur. 

  Fırınlarda bu tür çubuklar var fakat ricottalısını bulmak imkansız. Üstelik yaparken bu çubuklara istediğiniz şekli verebilirsiniz:)


      Çubuklar için:

  • 2 bardak un
  • yarım bardak ricotta
  • 1 kaşık tereyağı
  • 3 kaşık zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

  • Malzemeleri karıştırıp yoğurun.
  • Elde ettiğiniz hamurun üzerini streç film ile kapatıp buzdolabına koyun.
  • Yarım saat kadar sonra hamuru alıp yarım santim kalınlığında bir hamur açın.
  • Hamuru bıçak yardımıyla keserek 1 cm. eninde ve 10-15 cm. uzunluğunda çubuklar oluşturun.
  • Daha sonra bu çubuklara daha bir yuvarlar görünüm vermek için iki elinizin içinde yuvarlama hareketini yapabilirsiniz.
  • Çubukları mısır unu serptiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
  • Eğer baston şekli oluşturmak isterseniz çubukların tepesini burada kıvırıp bırakın.
  • Önceden 200 derecede ısıttığınız fırına koyun.
  • Üzerleri altın sarısı olduğunda fırından alın.
  • Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder