Pazartesi, Kasım 26, 2012

Yine Yeniden Haftanın Menüsü..




      Tünaydıınn herkese :)

   Bugün haftanın menüsü için seçtiğim yemekleri ben de sizlerle birlikte aynı günlerde yapacağım. Bana da yaradı bu haftanın menüsü olayı yani:)

   Bakalım beğenecek misiniz? 


     
     PAZARTESİ


    Mercimekli Pirzola  

    4 kişilik 


                                                                    

  • 200 gr. kiraz domates
  • 60 ml. zeytinyağı
  • 80 gr. yeşil zeytin
  • 400 gr. kuzu pirzola
  • 400 gr. haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı taze biberiye yaprağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 150 gr. beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • Taze nane yaprağı
  • Kırmızı pul piper
  • Tuz, karabiber  

  • Kiraz domatesleri 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile soteleyin.
  • Zeytinleri ekleyip ocaktan alın.
  • Pirzolaları, biberiye yaprakları, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ile marine edin.
  • Tavada önlü arkalı kızarıncaya kadar pişirin.
  • Mercimek, limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve kuru naneyi bir kapta harmanlayın.
  • Servis tabaklarına paylaştırın.
  • Üzerine pirzolaları yerleştirin.
  • Ufalanmış beyaz peynir, kiraz domates, zeytin ve nane yapraklarını ekleyerek servis yapın.


     SALI


    Sarımsaklı Tavuk
    
    4 kişilik                                                           


  • 1 bütün tavuk
  • 6 patates
  • 20 diş kadar sarımsak (kabuklu)
  • 1 limon
  • 10 arpacık soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 dal taze kekik

  • Tavuk, kabukları soyulmuş arpacık soğanlar, sarımsaklar, ikiye böldüğünüz patatesler, dörde böldüğünüz limon, taze kekik ve tereyağını fırın torbasına aktarın.
  • 180 derece fırında 45 dakika pişirip sıcak servis yapın.

     
     ÇARŞAMBA


    Taze Otlu Peynirli Makarna

     4 kişilik                                                       


  • 1 paket makarna (deniz kabuğu makarnası çok yakışıyor )
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 300 gr. rendelenmiş eski kaşar peyniri
  • 1-2 dal taze kişniş
  • 1-2 dal taze kekik
  • 2-3 dal taze fesleğen
  • 6-7 dal taze maydanoz
  • 8-10 dal roka
  • İri rendelenmiş parmesan peyniri
  • Tuz, karabiber

  • Makarnayı al dente haşlayın.
  • Suyunu süzüp derin bir kaba alın.
  • Sıcakken üzerine zeytinyağı, kıydığınız taze otlar, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın.
  • Makarnayı servis tabağına alın.
  • Üzerine rendelenmiş eski kaşar peynirini serpip servis yapın.

  
      Çikolatalı Sufle
      
    
  • 50 gr tereyağı                                  
  • 2 yemek kaşığı un
  • 250 ml. süt
  • 200 gr. bitter kuvertür
  • 5 yumurta

  • 30 gr. tereyağını küçük bir tencerede eritin.
  • Ardından 2 yemek kaşığı un ekleyin ve ara vermeden karıştırın.
  • Rengi değişince 250 ml. süt ilave edin.
  • Ara ara karıştırarak sütü kaynatın.
  • Ocaktan alıp içerisine 200 gr. bitter kuvertür ekleyin, devamlı karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın.
  • Üzerine çırpılmış 4 yumurta sarısını ilave edip harmanlayın.
  • 1 yumurta beyazını mikser ile köpürene kadar çırpın.
  • Köpüğü çikolatalı karışımla birleştirip karıştırın.
  • Sufle kaplarınızı yağlayın ve içine şeker serpin.
  • Karışımı kalıplara paylaştırın.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.


     PERŞEMBE


    Tas Kebabı

    4 kişilik                                                   


  • 500 gr. kuşbaşı kuzu eti
  • 2 adet soğan, 1 demet maydanoz
  • Yarım demet nane
  • 2 çay kaşığı anason
  • 1'er çay kaşığı tarçın ve kakule
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber

   Pilav için:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı sıcak su, tuz

  • Soğanı küp doğrayın.
  • Maydanoz ve naneyi ince kıyın.
  • Anason ve kakuleyi havanda dövün.
  • Eti bir kaba alıp soğan, maydanoz, nane, anason, tarçın, kakule, tuz ve karabiber ile harmanlayıp buzdolabında 4-5 saat dinlendirin.
  • Pilav için pirinci ılık suda 1 saat bekletin.
  • Dinlenen eti ısıya dayanıklı yuvarlak küçük bir kabın içine koyup, yayvan bir tencerenin tam ortasına alın.
  • Eti koyduğunuz kabın üzerine bir ağırlık yerleştirin.
  • Yarım su bardağı sıcak su ve 2 çorba kaşığı tereyağını tencereye ilave edip ocağa koyun.
  • Kısık ateşte, azalırsa su ilave ederek 2 saat pişirin.
  • Pilav için aynı tencereye, etin üzerini hiç açmadan 2 su bardağı kaynar su ve 2 çorba kaşığı tereyağını ekleyin.
  • Suda beklettiğiniz pirinci süzüp, etin üzerine kapattığınız kabın etrafına yayın.
  • Tuzunu ayarlayın.
  • Tencerenin kapağını kapatıp, pirinç suyunu iyice çekene kadar pişirin.
  • Daha sonra etin üzerindeki kabı çıkarıp, pişirdiğiniz kapla servis yapın.


     Fındık Ezme Soslu Armut

     4 kişilik

                                                                     
  • Yarım litre süt
  • 150 gr. fındık ezmesi
  • 150 gr toz şeker
  • 3 yumurta sarısı
  • 4 adet armut

      Karamel için:

  • 100 gr. tereyağı
  • 300 gr. toz şeker


  • Süt, fındık ezmesi, toz şeker ve yumurta sarılarını tencereye alıp iyice çırpın.
  • Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Armutların kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkarın.
  • Şeker ve tereyağını tavaya alıp karamel haline getirin.
  • Ortadan ikiye kesilmiş armutları ekleyip karameli meyvelerin her yerini kaplayana kadar pişirin.
  • Servis tabaklarına paylaştırın.
  • Üzerine fındık ezmeli sosu ekleyip servis yapın.


       CUMA


     Beyaz Şaraplı Somon Köfte

     4 kişilik
                                                              

     Beyaz şarap sosu:

  • 60 gr. arpacık soğan
  • 50 gr beyaz mantar
  • 20 gr. tereyağı
  • 80 ml. vermut
  • 200 ml. beyaz şarap
  • 400 ml balık suyu
  • 200 ml. çiğ krema
  • 150 gr. taze krema
  • 2 çay kaşığı limon suyu
  • Kırmızı toz biber, tuz

      Somon köfteler:

  • 400 gr somon eti
  • 2 adet yumurta beyazı
  • 200 ml. buz gibi çiğ krema
  • Kırmızı toz biber, tuz

  • Beyaz şarap sosu için; arpacık soğanları ince küp doğrayın, mantarları temizleyip ince doğrayın. 
  • Tereyağını bir tencerede kızdırın ve arpacık soğanları atıp saydamlaşıncaya kadar kavurun.
  • Mantarları ekleyip kavurmayı sürdürün.
  • Vermutla sulandırın ve suyu neredeyse bitinceye kadar pişirin.
  • Beyaz şarap ve balık suyunu ekleyin. 150 ml. kalana kadar kaynatın.
  • Sonra çiğ kremayı ekleyin ve 10 dakika kısık ateşte pişirin.
  • El blender'i ile püre haline getirin ve ince süzgeçten geçirip tencereye alın.
  • Somon köfteler için; somonu ufak doğrayın.
  • Somonu ve mutfak robotunun kesici bıçağını 30 dakika dondurucuda bekletin.
  • Sonra somonu yumurta beyazı ve krema ile 2-3 porsiyon halinde mutfak robotunda çok ince karıştırın, tuz ve acı toz biberle tatlandırın.
  • Karışımı çok ince süzgeçten geçirin ve 30 dakika buzdolabında bekletin.
  • Karışımın tadı ve kıvamını kontrol etmek için ufak bir top yapıp 2-3 dakika kaynatın.
  • Geniş bir tencerede bol tuzlu su kaynatın.
  • Karışımdan yemek kaşığı ile 12 uzun köfte çıkarın, kaynayan suya kaydırın ve 10 dakika hafif çekmesi için bekletin.
  • Kevgirle sudan alın ve kağıt havlunun üstüne koyup suyunu alın.
  • Beyaz şarap sosunu ısıtın.
  • Taze kremayı ekleyin, kısa kaynatın ve acı kırmızı toz biber, tuz ve limon suyuyla tatlandırın. El blender'i ile kısa köpürtün ve köftelerle birlikte servis yapın.
  • Yanında sote edilmiş ıspanak şahane gider.
  • Afiyet olsun.


      Armutlu Sünger Kek

      6 kişilik
                                                                   

  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yumurta
  • 40 ml bal
  • 2 orta bol armut
  • 190 gr. un
  • Kayısı reçeli

  • Ayçiçeği yağı ve şekeri mikserle çırpın.
  • Bal ve yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Unu ekleyip çırpın.
  • Armutların kabuğunu soyun ince dilimler şeklinde doğrayıp hamura ekleyin.
  • Hazırladığınız kek harcını yağlanmış kek kalıbına doldurup önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
  • Ilındıktan sonra üzerine kayısı reçeli sürün.
  • Dilimleyip servis yapın.
  • Afiyet olsuunn :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder