Pazartesi, Kasım 12, 2012

Haftanın Şahane Menüsü



     
      Günaydınlar efendim 
   
   Bilirim ki yemek yapmayı sevin sevmeyin her gün yemek yapması gerekenler için, en sıkıcı olanı ne yapacağına karar verememek. İşte ben de bu yüzden sizler için her Pazartesi yazacak olduğum haftanın menüsünü hazırlamaya karar verdim:)
   
   Mutfakta çok vakit harcamadan ama keyifle yapacağınız ve sonunda lezzetle yiyeceğiniz yemekleri, tatlıları buldum, denedim, yedim, yedirdim ve buraya yazmak için hazır hale getirdim.

       PAZARTESİ

    
    Domates ve Tatlı Patatesli Steak Şiş


    6 kişilik
    Hazırlama süresi:35 dk.  Pişirme süresi:30 dk. 

  • 2 adet orta büyüklükte tatlı patates       
  • 1.5 adet yeşil limon
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1.5 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı rakı
  • 1 çay kaşığı soya sosu
  • 1 çay kaşığı zencefil
  •  20 gr. tereyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 6 dilim dana jambon
  • 4 adet dana steak
  • 20 ml. sıvı yağ
  • 12 adet kiraz domates
  

  •  Tatlı patatesleri kabuklarıyla birlikte tuzlu suda 15 dakika (çok fazla yumuşamayacak şekilde) haşlayın. Soğuk sudan geçirip kabuklarını soyun ve soğuması için bekletin.
  • Yeşil limonun kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın; her ikisini de karabiber, bal, rakı, soya sosu, zencefil ve tereyağı ile birlikte ufak bir tencereye alın karıştırın.
  • Sarımsağı küçük küp doğrayıp hazırladığınız marinata ekleyin. Karışımı hafif koyulaşıncaya kadar kaynatın ve biraz soğuması için bekletin.
  • Soğuyan  tatlı patatesleri ağza atılacak büyüklükte küp doğrayın; marinatla karıştırın ve 1 saat çekmesi için bekletin. Jambon dilimlerini boylamasına ikiye bölün ve patates küplerini jambonla sarın.
  • Eti büyük küpler halinde doğrayıp biraz tuz, karabiber ve sıvı yağ ile karıştırın.
  • Tatlı patates küpleri, et ve domatesleri sırasıyla şişe geçirin.
  • Çok sıcak olmayan ızgara üstünde çevirerek pişirin. 
   
    Mozarella Peynirli Sebze Ruloları

    6 kişilik 
    Hazırlama süresi:25 dk.   Pişirme süresi:20-25 dk.

  • 2 adet uzun patlıcan                                              
  • 2 adet kabak
  • 2 sap biberiye ve kekik
  • 1/2 demet fesleğen
  • 300 gr. mozarella
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 3 yemek kaşığı kırmızı pesto (konserve)
  • 40 ml. kadar zeytinyağı
  • Deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber


  • Patlıcanları saplarının altından kesin. Boylamasına 1 cm. eninde dilimleyin. Kabağı da aynı şekilde hazırlayın.
  • Biraz tuz katılmış bol miktarda suya biberiye ve kekiği katıp kaynatın.
  • Hazırladığınız patlıcanları ekleyip 4 dakika, kabağı ekleyip 2 dakika hafif ateşte pişirin.
  • sebzeleri iyice süzün ve dilimleri kağıt havluyla dokunarak kurulayın.
  • Fesleğen yapraklarını irice kıyın.
  • Mozarella peynirini 4 cm. uzunluğunda çubuk doğrayın.
  • Limon kabuğu rendesi, karabiber ve fesleğeni karıştırın.
  • Sebze dilimlerini deniz tuzu ve hazırladığınız fesleğenli karışımla tatlandırın. 
  • Sebze dilimlerinin yarısına ince bir tabaka halinde pesto sürün ve her birine 1 çubuk mozarella yerleştirin.
  • Sebze dilimlerini peynirin etrafına dolayarak sarın ve küçük tahta çubuklarla tutturun.
  • Ruloların üzerine zeytinyağını sürün ve sıcak ızgarada peynir erimeye başlayıncaya kadar kızartın.
   
       Biliyorsunuz şimdi kabağın tam zamanı. Güzel bir kabak tatlısı akşam yemeklerinden sonra şahane gider. Vereceğim tarifi bayılıp ayılıp tekrar yiyeceksiniz:)


      KESTANELİ KABAK TATLISI
   

      6 kişilik  
     Hazırlama süresi:40 dk.   Pişirme süresi:35 dk.



  • 500 gr. kabak                                         
  • 200 gr. kestane
  • 250 gr. toz şeker 
   
  • Kabakları dilimleyin ve fırın tepsisine bir kat şeker, bir kat kabak olmak üzere dizdikten sonra fırına verin.
  • Önce üstü kapalı olarak, yumuşamaya başlayınca da üstünü açarak pişirin. Ilınmaya bırakın.
  • Kestaneleri yıkayıp kurulayın.
  • Üstlerini keskin bir bıçakla yarıp sac üstünde veya teflon bir tavada kızartın.
  • Kestanenin kabuklarını ayıklayın. Ufak parçalara bölün. 
  • Kabak tatlınızın üstüne serpin.
  • Afiyet olsun :) 
   


          SALI

       
    Alaca Çorba

    6  kişilik
    Hazırlama süresi: 15 dk.    Pişirme süresi: 1 saat 10 dk.



  • 200 gr. dövme                            
  • 50 gr. mercimek
  • 50 gr. haşlanmış nohut
  • 30 ml. zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • 2 adet kuru kırmızı biber
  • Kırmızı biber, nane, tuz


  • Dövmeleri 1 litre su ile tencereye koyup 5-10 dakika kaynatıp ateşi kapatın.
  • Dövmeleri bütün gece suda bekletin.
  • Tencereye 1 litre sıcak su ilave edin. 
  • Soğanı soyup jülyen kesin. 
  • Mercimekleri yıkayıp süzün. 
  • Kırmızı biberleri ikiye kesin. 
  • Hepsini nohutlarla tencereye ekleyin. 1 saat kaynatın. 
  • Tuz ve biberleyin.
  • Zeytinyağı ısıtın, naneyi ilave edin, çorbanın üstüne ekleyerek servis yapın.
   

     SARIMSAKLI BİFTEK

   6 kişilik
   Pişirme süresi: 20 dk.


  • 6 diş sarımsak
  • 6 adet biftek
  • 3 adet domates
  • Taze biberiye, kekik, karabiber, tuz
  • Zeytinyağı

    
  • 6 diş sarımsağı soyup dilimleyin.
  • 3 adet domatesi blanşe edip küp kesin.
  • 20 ml.  zeytinyağını yapışmaz yüzeyli tavaya koyun.
  • Sarımsakları ekleyin, renkleri dönmeye başlayınca domatesi ekleyin; taze biberiye, kekik, karabiber ve tuz ilave edin.
  • Biftekleri her iki yüzünü kurutmadan ızgarada ( ya da tavada) pişirin.
  • Hazırladığınız sarımsaklı domatesli sosla servis yapın.

   
        ÇARŞAMBA


   SEBZELİ KİŞ 

  10 kişilik
  Hazırlama süresi: 30 dk.   Pişirme süresi: 45 dk.

Altlık Hamur için:
  • 250 gr. Un (2,5 su bardağı)          
  • 125 gr. Margarin
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • açmak için, 2 çorba kaşığı un 

İç Harcı:

  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 500 gr. ıspanak
  • 1 kase (100 gr.) rendelenmiş kaşar    

Sıvı Harç:

  • 3 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • Biber, tuz, muskat (isteğe bağlı)


  • Ispanakları temizleyin, kaynayan suya atın, 1 dk. kaynatın.
  • Ispanakları alıp soğutun, süzün.Ve irice kıyın.
  • Sıvı harç için, yumurtalar, tuz, biber ve muskatı bir kap içinde karıştırın.
  • Karıştırırken içine süt ilave edin.
  • Sıvı harcı daha sonra tel süzgeçten geçirin.
  • Tuz, su, yumurta sarısı, ve margarini karıştırın.
  • İçine un ekleyip az yoğurun.
  • Hamuru 10-15 dk. dinlendirin.
  • Dinlendikten sonra 3-4 mm. kalınlıkta açın.Hamur turta kabına serin.Fazla hamuru alın.
  • Çatal ile hamur üzerine delikler açın.Üzerine tuzlanıp biberlenmiş ıspanağı koyun.
  • Sıvı harcı eşit miktarda üzerine dökün.
  • Kaşarları en üste sererek fırına verin.

      
      COTOLETTA ALLA MILANESE

      4 Kişilik 
      Hazırlama süresi: 20 dk.   Pişirme süresi: 15 dk.


  • 4 adet kemikli dana pirzola                          
  • 2 adet yumurta
  • 300 gr. bayat ekmek kırıntısı ( ya da galeta)
  • 100 gr. tereyağı
  • 1 adet limon dilim kesilmiş
  • maydanoz (süs için)
  • taze çekilmiş karabiber, tuz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı

   
  • Etin üzerine ince çizikler atın. (Önce sol sonra sağa doğru)
  • Biraz döverek inceltin.
  • Yumurta ve karabiberi fazla derin olmayan kase içerisinde çırpın.
  • Başka bir kaseye ekmek kırıntısını koyun.
  • Pirzolaların sadece etli kısmını arkalı önlü yumurtaya batırın. Fazlasını aldıktan sonra galetaya bulayın.
  • El ile bastırarak iyice yapışmasını sağlayın.
  • Tereyağı ve zeytinyağını tavada köpükler oluşana kadar yüksek ateşte ısıtın.
  • Eti altınımsı kahverengi olana kadar 2,5 dk. kızartın.
  • Kağıt havluya koyup fazla yağı alın.
  • Pirzolayı tuzlayın, limon dilimi ve maydanozla servis yapın.
  • Afiyet olsun:)
    
         PERŞEMBE


     KARİDESLİ MAKARNA

     4 kişilik
     Hazırlama süresi:10 dk.    Pişirme süresi: 15 dk.

  • Yarım paket kelebek makarna                        
  • 300 gr karides
  • 3 adet büyük boy havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 6 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 4 çorba kaşığı limon suyu
  • 8 dal kadar dereotu
  • Tuz 


  • Makarnayı 8 - 9 dk. haşlayın.
  • süzdükten sonra soğumasını bekleyin.
  • Karides, havuç ve bezelyeyi ayrı kaplarda haşlayıp süzün.
  • Haşlanan havucu yarın ay şeklinde doğrayın.
  • Dereotunu elinizle küçük parçalar halinde koparın.
  • Makarna soğuduktan sonra servis kalıbına alın.
  • Salataya karides, havuç, bezelye ve dereotu ilave edin.
  • Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve tuz ekleyin.
  • Harmanladıktan sonra servis edin.


       YEDİ TAHILLI ÇEKİRDEKLİ EKMEK

       
       6 Kişilik


  • 2 su bardağı tam tahıllı un                             
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı ay çekirdeği içi
  • 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu
  • 1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • Tuz 


    Üzeri için:
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı su
  • Susam
  • Çörek otu
  • Keten tohumu

  • Mayayı su ve süt ile yoğurma kabında eriyinceye kadar karıştırın.
  • Unları bir kasede harmanlayın.
  • Tuz, şeker, çekirdek içi, keten tohumu ve haşhaş tohumunu ekleyin.
  • Mayalı karışımı ekleyip 5 dk. yoğurun.
  • Zeytin yağını ekleyin.
  • Gerekirse un ilavesi yapın.
  • Üzerini örterek 40 dk. mayalandırın.
  • Yumurtayı bir kasede su ile çırpın ve hamurları üzerine sürün.
  • İsteğe göre susam, çörek otu, keten tohumu serpiştirip 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
  • Servis yapın.
  • Afiyet olsun:)


          CUMA


    TAZE SARIMSAKLI VE KUZU ETLİ BEZELYE

  
    6 Kişilik


  • 500 gr. bezelye                                
  • 300 gr parça kuzu eti
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 2 taze sarımsak
  • 1 domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Sıcak su
  • Karabiber, tuz


  • Soğanı kıyın.
  • Sarımsakları iri doğrayın.
  • Zeytinyağını tencerede ısıtın.Kuzu etlerini ekleyip kavurun.
  • Bıraktığı suyu çekmeye başlayınca soğan ve sarımsağı ekleyip kavurun.
  • Küçük kesilmiş domates ve biber salçasını ekleyin.
  • Sıcak suyu ekleyip 5 dakika pişirin.
  • Bezelye, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte  bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Sıcak servis yapın.


    BROWNIE'Lİ BALKABAKLI  PARFE

    6 kişilik

  • 2 adet yumurta                                  
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 50 gr. kıyılmış ceviz

  Balkabaklı parfe için:


  • 800 gr. temizlenmiş balkabağı
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 8 adet yaprak jelatin
Üzeri için: 
  •  Pudra şekeri

  • Brownie için, yumurta ve toz şekeri iyice çırpın.
  • Yoğurt ve sıvıyağ ekleyip karıştırın.
  • Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ilave edin.
  • Ceviz ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Karışımı yağlanmış orta boy kare kek kalıbına yayın.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dk. pişirin.
   
  • Balkabaklı parfe için, küçük dilimlenmiş  balkabağını tencereye alın.
  • Toz şeker ve su ekleyip, tencerenin kapağını kapatın.
  • Orta ateşte balkabağı yumuşayıncaya dek pişirin.
  • Jelatinleri bir kaba alıp, az miktardaki buzlu suda eritin. Parfeye ekleyip karıştırın.

  • Brownie'yi enlemesine ortadan ikiye kesin.Orta boy kare kek kalıbına bir parça yerleştirin.
  • Üzerine ılık parfeyi yayın.
  • Kalan brownie parçasını üzerine kapatın.
  • Buzdolabında 1 saat dinlendirip, servis tabağına alın.
  • Üzerine pudra şekerini eleyerek serpin.
  • Dilimleyerek servis yapın.
  • Afiyet olsun:) 







   




       

2 yorum:

  1. brownili balkabaklı parfeyi haftasonu evde denemeye karar verdim:)

    YanıtlaSil