Pazartesi, Kasım 19, 2012

Haftanın Şahane Menüsü 2





   Abimin Amerika'dan gelmesi ile bütün aile İstanbul'da toplandı. Tabii ben ''allaaahhh her odada bir insan vaaarrr'' diyerekten 4 hafta geçirmiş oldum. Yoo yoo aile her şeydir, candır yanlış anlaşılmasın. Fakat senelerdir yalnız yaşamanın verdiği o özgürlük, o alışkanlık yok mu işte o çok fena bişi.

   Özlemişim abimi, doya doya vakit geçirdik, güldük, gezdik, eğlendik. Üçüncü haftanın sonunda tipik abi kardeş hallerine geri döndük. Sanki 1 senedir görüşmeyen biz değilmişiz gibi :) Anne zaten şahane! Hiç sıkılmam, her dakikamı geçirebilirim onunla. Beni özgür bırakır, bilir ki yanlış bişi yapmam! Fakat baba yok mu ahh o baba! Yok efendim o buradayken evde olunacaklar efendime söyleyeyim 8 senedir yalnız yaşayan ve 25 yaşını bitirmek üzere olan ben değilmişim gibi gece 12'yi geçirmemeler.. Tabii onun gözünde hala küçük diloşum ben, hala ufacık tefecik kızıyım :) Anne olunca anlayacağız herhalde :)  

   Tabii anne burdayken mutfağa pek girdiğim söylenemez. Onun yemekleri başkadır. Ben sadece oturup afiyetle yiyorum. Birinin hazırladığı yemekleri yemek hele bir de güzelse bu yemekler, hakikaten baya bi şukela oluyormuş yahu. 

   Bu haftanın menüsünü anneyle hazırladık. O yüzden daha bi özenli ve lezzetli oldu.



         PAZARTESİ


  Soğan Çorbası

  4 kişilik 
                                                                 
                                                         

  • 8 adet beyaz soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı su
  • Tuz, pulbiber, karabiber



  • Soğanları piyazlık doğrayın.Ve tencereye alın.
  • Tereyağı ilave edip soğan karamelize bir renk alana kadar karıştırın.
  • Rengi döndüğü zaman su, tuz, pulbiber, karabiber ilave edin.
  • Su kaynamaya başlayınca kısık ateşte 5 dakika daha pişirin.
  • Sıcak olarak servis yapın.


  Parça çikolatalı Parfe

                                                              



  • 200 ml. krema
  • 3 yumurta sarısı
  • 50 gr. şeker
  • 30 ml. muz likörü 
  • 100 gr. bitter
     
  • 100 gr. bitter çikolatalı glazürü benmaride eritin.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye ince tabaka halinde sürün.
  • 10 dakika buzdolabında bekletin.
  • 200 ml. kremayı katı çırpın.
  • 3 adet yumurta sarısını, 50 gr. şeker, 30 ml. muz likörü ile sıcak suya oturtulmuş bir kabın içinde çırpıcı veya mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Sonra soğuk su dolu bir kaba oturtup benmari usulü soğuyuncaya kadar karıştırmaya devam edin.
  • Kremayı dikkatlice ekleyin.
  • 18 cm. çapında pasta kalıbını yağlayın, şeffaf folyo ile kaplayın.
  • Çikolatayı iri parçalara kırın ve likörlü karışımla kalıba kat kat yerleştirin.
  • En az 2 saat buzdolabında bekletin.
  • Parfeyi kalıptan alın.
  • Servis yaparken dilim haline getirdikten sonra üzerine biraz muz likörü serpip servis yapın.


      SALI



 Zencefilli, Havuçlu Dana Antrekot Sote

 4 kişilik


  • Yarım kg. dana antrekot                         
  • 300 gr. havuç
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
  • 6-7 arpacık soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1-2 dal taze biberiye
  • Tuz, karabiber


  • Havuçların kabuklarını kazıdıktan sonra jülyen doğrayın.
  • Tereyağını tavada eritin.
  • Taze zencefil ve yarıya böldüğünüz arpacık soğanı ekleyip soteleyin.
  • 1-2 dakika sonra ince dilimlediğiniz dana antrekotu ekleyip soteleyin.
  • Et hafif pişince havucu ilave edin.
  • Son olarak taze biberiyeyi ilave edip düşük ateşte malzemeler pişinceye kadar soteleyin.
  • Tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.
  • Sıcak servis yapın.


   Minik Tartöletler

   24 adet

                                                                           
  • 100 gr. oda sıcaklığında tereyağı
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay kaşığı vanilya ekstratı
  • Bir tutam tuz
  • 1 adet yumurta
  • Bir buçuk su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı süt tozu

  Krema için :

  • Bir buçuk su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı vanilya ekstratı
  • 4 adet ymurta sarısı
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı tereyağı

 Üzerine :

  • Frambuaz, böğürtlen, vişne   (dondurulmuş olabilir ya da mevsim meyveleri olabilir)


  • Tart hamuru için derin bir kapta tereyağı, pudra şekeri, vanilya ekstratı, tuz, yumurta, un ve süt tozunu iyice yoğurun.
  • Hamuru streç filme sarın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparın.
  • Elinizle bastırarak yağlanmış küçük tart kalıplarına yayın.
  • Kalıbın kenarlarındaki fazla kısımları bıçak yardımıyla keserek alın.
  • Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve kabarmaması için çatalla delikler açın.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
  • Krema için sütü bir tencereye alın ve içine vanilya ekstratı ekleyip, ısıtın.
  • Diğer taraftan başka bir tencerede yumurta sarılarını toz şekerle iyice çırpın.
  • Nişastayı da katıp çırpmaya devam edin.
  • Isıttığınız sütün çeyreğini nişastalı karışıma ekleyin ve topak olmaması için iyice karıştırın.
  • Kalan ısınmış sütü ilave edin ve kaynayana kadar pişirin.
  • Tencereyi ocaktan alın, tereyağını katıp, çırpma teliyle çırparak kremaya yedirin.
  • Krema ılındıktan sonra tart kalıplarının içine pay edin.
  • Üzerini meyvelerle süsleyerek servis yapın.


     ÇARŞAMBA


 Sebzeli Tartölet

 6 kişilik                                                       

                                                              

  • 2.5 su bardağı un                           
  • 225 gr. tereyağı
  • Tuz
  • Yeteri kadar buzlu su

Üzeri için:

  • 150' şer gr. krem ve labne peyniri
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 dal dereotu 
  • 2-3 dal maydanoz
  • 1 kabak
  • 1 patlıcan
  • 1 kırmızı biber
  • 1 dolmalık sarı biber
  • 1-2 dal biberiye
  • Tuz, karabiber


  • Hamur için gerekli malzemeleri derin bir kapta yoğurun.
  • Hamurun toparlanmaması için yeteri kadar buzlu su ilave edin.
  • Hamur toparlandıktan sonra streç filme sarıp buzdolabında 30 dk. dinlendirin.
  • Zeytinyağını tavada ısıtın.
  • Patlıcanın kabuğunu alacalı soyun.
  • Kabağın kabuğunu kazıyın.
  • Tüm sebzeleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp tavaya alın.
  • 4-5 dakika soteledikten sonra tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
  • Hamuru tezgaha alın.
  • Cevizden biraz büyük bezeler koparın.
  • Hamurun üzerine biraz un serperek tartölet kalıplarının büyüklüğünde açın.
  • Yağladığınız kalıplara yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Pişen tartöletleri fırından çıkarın soğumaya bırakın.
  • Peynirleri, zeytinyağını ve ince kıydığınız yeşillikleri karıştırın.
  • Kalıplara önce peynirli harç daha sonra sebzeli harcı paylaştırın.
  • Biberiye yaprakları ile süsleyip 1-2 saat dinlendirin.Servis yapın.


Merengli Limon Tatlısı

4 kişilik

                                                                      
  • 1 pasta tabanı
  • 6 yumurta
  • 300 gr. toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 160 ml. limon suyu
  • 110 gr. tereyağı
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu

Mereng için:

  • 2 yumurta akı
  • 1.5 çay bardağı toz şeker

  • Yumurta, vanilya, şeker ve limon suyunu cam bir kasede çırpın.
  • Kaynayan su dolu tencereye yerleştirin.
  • Sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Ocaktan alın ve tereyağını ekleyerek eriyinceye kadar karıştırın.
  • Rendelenmiş limon kabuklarını ekleyip soğumaya bırakın.
  • Kremayı düz uçlu sıkma torbasına doldurun.
  • Pasta tabanından kavanoz genişliğinde parçalar kesin.
  • Bir parça keki kavanozun tabanına yerleştirin.
  • Üzerine krema sıkıp işlemi bir kez daha tekrarlayın.
  • Yumurta aklarını kuru ve temiz bir kaseye alıp mikserle kar haline gelinceye kadar çırpın.
  • Şekeri azar azar ekleyip iyice katılaşana kadar çırpmaya devam edin.
  • Merengi kavanozların en üstüne ekleyip 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
  • Ilınınca servis yapın.


     PERŞEMBE


 Peynir Soslu Patlıcanlı Köfte

 2 kişilik 
                                                                    

 Köfte için:

  • 70 gr. dana kıyma
  • Yarım soğan
  • 1 rendelenmiş sarımsak
  • 1 yumurta
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı mısırözü yağı

 Sunum için:

  • Yarım patlıcan
  • Yarım domates
  • 1 dilim patates
  • 2 yemek kaşığı mısırözü yağı
  • Tuz, karabiber

 Peynir sos için:

  • 45 ml. krema
  • 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri

  • Kıymaya diğer köfte malzemelerini ekleyip yoğurun.
  • Yuvarlak köfteler hazırlayıp mısır özü yağında kızartın.
  • Kremayı tavada parmesan peyniriyle birkaç dakika ısıtın.
  • Patlıcan, patates ve domatesi halka keserek zeytinyağında kızartın.
  • Sebzeleri tabağa alın.
  • Halka dilim patlıcanları tabağa çember şeklinde dizerek üzerine köfteleri yerleştirin.
  • Patatesleri de ilave edip peynir sos gezdirerek servis yapın.


 Pesto Soslu Patates Salatası

 6-8 kişilik
 Hazırlama süresi: 20 dakika     Pişirme süresi: 30 dakika


  • 1 kg. küçük patates                          
  • 400 ml. sebze suyu
  • 400 gr. taze börülce fasulye
  • 50 gr. badem
  • 1 demet fesleğen
  • 40 ml. zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 20 gr. parmesan
  • Tuz

  • Patatesleri 25 dakika boyunca haşlayın.
  • Soğuttuktan sonra soyun, 1 cm kalınlığında enlemesine doğrayın.
  • Börülceleri sebze suyunda haşlayın.
  • Tuz ilave edin.
  • Fasulyeleri haşlandıktan sonra süzüp bir tencereye alın ve 20 ml. zeytinyağında biraz kavurun.
  • Bademleri çok ince kıyın.
  • Fesleğeni yıkadıktan sonra incecik doğrayın.
  • Bir tencereye 20 ml. zeytinyağı koyun.
  • Bademleri biraz kavurduktan sonra fesleğenleri ilave edip kısa çevirin ve hemen ateşten alın.
  • 1 diş sarımsağı incecik doğrayıp fesleğenlere ilave edin ve karıştırın.
  • Patatesleri servis kasesine aldıktan sonra tuz ilave edip fesleğenli karışımla harmanlayın.
  • Üstüne börülceleri koyun, karıştırın.
  • Ardından parmesanı zar şeklinde doğrayıp üstüne serpin.

 
  Truff

 20-25 adet
                                                                               

  • 200 gr. bitter çikolata
  • 200 ml krema
  Üzeri için: 

  • Bol miktarda kakao
  • Hindistancevizi 
  • Toz antepfıstığı 
  • İri kıyılmış fındık

  • Bitter çikolatayı benmari usulü eritip, içine kremayı ekleyin.
  • Karıştırarak iki malzemeyi birbirine yedirin.
  • Kabı sıcak suyun üzerinden alıp soğumaya bırakın.
  • Buzdolabında bekleterek yoğunlaşmasını sağlayın.
  • Karışımdan tatlı kaşığı ile eşit parçalar alıp avucunuzda yuvarlayın.
  • Arzuya göre kakao, toz fıstık, iri kıyılmış fındık ya da hindistancevizine bulayıp, yağlı kağıt üzerine alın.
  • Buzdolabında iyice donana kadar bekletip servis yapın.


    CUMA


 Baharatlı, Pestolu Rozbif

 4 kişilik
 Hazırlama süresi: 35 dakika      Pişirme süresi: 1 saat


  • 250 gr. yeşil fasulye                                      
  • 350 gr. kırmızı dolmalık biber
  • 350 gr. çin lahanası (paksoi)
  • 1 parça zencefil
  • 1 yemek kaşığı karışık baharat
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 10 gr. nişasta
  • 4 yemek kaşığı soya sosu
  • 60 gr. bal
  • 10 ml. susam yağı
  • 1 kg. yassı rozbif (kenarları yağsız)
  • 150 ml. ayçiçek yağı
  • 1 demet fesleğen
  • 1/2 adet yeşil chili biberi
  • 30 gr. kavrulmuş yer fıstığı
  • Deniz tuzu


  • Fasulyeyi tuzlu suda 15 dk kadar pişirin, soğuk sudan geçirip süzün.
  • Kırmızı dolmalık biberi şerit halinde doğrayın.
  • Paksoi'yi ufak ufak doğrayın.
  • Susamı yağsız tavada altın rengini alıncaya kadar kavurun.
  • Zencefili soyun ve ufak ufak kıyın; yarısını soya sosu, bal, susam yağı, 8 yemek kaşığı su ve nişastayla karıştırın.
  • Fırını 120 derecede ısıtın.
  • Rozbifi tuzlayın ve 40 ml. ayçiçek yağında iki tarafını kızartın.
  • Baharat karışımı ile tatlandırıp fırına dayanıklıbir kızartma tavasına alın.
  • Fırın ızgarasının üstüne oturtup 35-40 dk. pişirin.
  • Pesto için fesleğen ve chili biberi kıyın.
  • Kalan zencefil, yer fıstığı ve 100 ml. ayçiçek yağı ile püre haline getirin.
  • Eti fırından alın ve biraz dinlendirin.
  • Kırmızı dolmalık biber ve fasulyeyi kalan ayçiçek yağında wok ya da derin bir tavada 2 dk. kızartın.
  • Paksoi'yi ekleyin ve kızartmaya devam edin.
  • Zencefilli bal karışımını ilave edin. ve 2 dakika daha pişirin.
  • Baharatlarla tatlandırın.
  • Rozbifi doğrayın, üstüne susam ve deniz tuzu serpin.
  • Sebzeler ve pesto sos ile servis yapın.

 
 Bu tarifin yanında Basmati pilavı çok yakışır. Benden söylemesi :)



  Balkabaklı Tart

  8 kişilik
                                                                       

  • 4 dilim balkabağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı patates nişastası
  • Bir miktar muskat rendesi, irice dövülmüş
  • Karabiber tanesi ve bolca toz tarçın

Mereng için :

  • 2 adet yumurta akı
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • Bir tutam tuz

  • Tart hamurunuzu temel tart hamuru tarifine göre hazırlayıp (yukarda verdiğim gibi) kalıplara düzgünce yayın.
  • 180 derecede 40 dakika pişirin.
  • Bu arada kabakları temizleyip irice kesin ve bir tencereye alın.
  • Az suda haşlayıp, suyunu süzün; ezerek püre haline getirin.
  • İçine muskat rendesi, tarçın, nişasta ve toz şeker ilave edip karıştırın.Ocağa alın.
  • Kısık ateşte biraz kıvam alana kadar pişirin, ocaktan alıp, soğutun.
  • Kabak harcını tartlara bölüştürün.
  • Mereng için hızlı devir bir mikserde bir tutam tuz ve yumurta akını çırpın. Beyazlamaya başladığında toz şekeri de yavaş yavaş katın.
  • Kar köpüğü gibi olup, sertleştiğinde çırpmayı sonlandırın.
  • Her bir tartın üzerine ikişer yemek kaşığı koyup bir spatula yardımı ile gelişi güzel desenler yapın.
  • Tartlarınızı 200 derecedeki fırının ızgarasına koyun 5 dakika, üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Fırından çıkartıp bir pürmüzle merengi biraz yakın ve soğuyunca aynı gün içinde servis yapın.
  • Afiyet olsuunn :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder