Çarşamba, Kasım 28, 2012

Salata Partisi Başlıyoorrr




   Her türlü yemeğin yanına salata yakışır. Hatta tek yenmesi bazen daha keyiflidir. Diyet yaparız yeriz, ev yemeğinin yanına şahane gider, mangalın yanında ohh daha bi şukela olur. Canımız fazla bişi istemez ama aç mıyız? O zaman yine hemen salataya başvururuz!

   O yüzden bugün salata ve salata sosu tarifi veriyorum. Eve yorgun argın geldiğinizde ya da mutfakta fazla vakit harcamak istemediğinizde kucağınızda salata kasesi, bir elinizde kumanda televizyonun karşısında bile yiyebilin diye.. Çünkü onun keyfi bambaşkadır bilirim:) Soslarını da yazacağım. Keyifle yerken lezzetine de sonuna kadar varın diye.. 



     Karışık Salata
                                                                         

  • 6 yemek kaşığı ayçekirdek içi
  • 2 adet havuç
  • 1 adet salatalık
  • 1 demet kırmızı turp
  • 2 sap kereviz
  • Marul

  • Ayçekirdek içini yağsız tavada açık kahverengi renk alıncaya kadar kavurun.
  • Havuçları kazıyın.
  • Salatalığı alacalı soyun.
  • Kırmızı turbu ve kerevizleri temizleyin.
  • Hepsini incecik dilimleyin.
  • Marulu temizleyin. Suyunu iyice alın.
  • Tüm malzemeyi bir salata kasesinde karıştırın.
  • Dilediğiniz ya da aşağıda yazacağım soslardan biri ile karıştırıp servis yapın.


     Patates Salatası

  • 3 adet patates                                 
  • 1/4 kg. börülce fasulye
  • 1/4 demet fesleğen
  • 20 gr. dolmalık fıstık
  • 1 diş sarımsak
  • Biraz zeytinyağı

  • Patatesleri haşlayın.
  • Börülce fasulyeyi ikiye bölüp buharda pişirin.
  • Fesleğeni ince kıyın.
  • Sarımsağı tuzla birlikte ezin.
  • Fesleğen, fıstık, sarımsak ve 20 ml. zeytinyağını karıştırın.
  • Patatesleri enlemesine ince doğrayın.
  • Haşlanmış börülceleri gesleğenli sosla karıştırıp patateslerin üstüne serpiştirin.



      Fasulyeli Salata


  • 1 kutu kırmızı meksika fasulyesi                
  • 1 kutu haşlanmış mısır
  • 1.5 adet sarı dolmalık biber
  • 1 adet kıvırcık salata
  • 4 adet domates
  • 100 gr. cheddar peyniri
  • 1 adet kırmızı soğan
  • Kefirli sos (aşağıda yazıyor)
  • 1 adet kıvırcık salata

  • Kırmızı fasulyeyi ve mısırı ayrı ayrı süzgeçlerde soğuk sudan geçirin.
  • Sarı dolmalık biberi ayıklayıp yıkadıktan sonra iri parçalar halinde doğrayın.
  • Kıvırcık salatanın yapraklarını yıkayın ve iyice kurutun.
  • 1 cm. genişliğinde şeritler halinde doğrayın.
  • Domatesleri yıkayıp dilimleyin.
  • Peyniri ufak küpler halinde doğrayın.
  • Kırmızı soğanı soyup yarım halka şeklinde dilimleyin.Üzerine bir tutam tuz serpin ve elinizle hafifçe ovun.
  • Sırasıyla kıvırcık salata, soğan, biber, kırmızı fasulye, domates ve mısırı büyük bir salata tabağına kat kat yerleştirin.
  • Üzerine kefirli sosu dökün ve peynir serpin.
  • Servis yapmadan hemen önce karıştırın.

     
     Ekmekli Domates Salatası

  • 1 adet baget ekmeği                                  
  • 2 adet kök rezene
  • 1 adet kıvırcık salata
  • 80 gr. kurutulmuş domates
  • 600 gr. kiraz domates
  • 1 demet fesleğen
  • Ballı hardallı sos (aşağıda yazıyor)

  • Baget ekmeğini çok ince dilimleyin.
  • Izgaranın üstüne dizip 220 derecede ısıttığınız fırının orta katında 3-4 dakika açık kahverengi oluncaya kadar kızartın.
  • Rezeneleri temizleyin, ikiye bölün ve incecik rendeleyin.
  • Kıvırcık salatayı temizleyin, elinizle iri parçalar kopartın, yıkayın ve iyice kurutun.
  • Kurutulmuş domatesleri şeritler halinde doğrayın.
  • Kiraz domatesleri ikiye bölün.
  • Fesleğenin yaprakalrını saplarından koparın.
  • Kıvırcık salata, kurutulmuş domates, ekmek dilimleri, kiraz domatesler ve fesleğen yapraklarını büyün bir cam kaseye kat kat yerleştirin.
  • Servis yapmadan önce ballı hardallı sosla karıştırın. 


                                      

     Otlu Sos

  • 1/2 demet frenk soğanı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 adet arpacık soğan
  • 5 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi
  • 4 yemek kaşığı su
  • Biraz tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Biraz karabiber
  • 100 ml. kolza yağı

  • Frenk soğanı ince halka doğrayın.
  • Maydanozu ince kıyın.
  • Arpacık soğanı çok ince küp doğrayın.
  • Kırmızı şarap sirkesini su, tuz, toz şeker ve karabiber ile karıştırın.
  • kolza yağını da katıp çırpın.
  • Yeşillikleri ve arpacık soğanı katıp tekrar karıştırın.

     
     Ballı Hardallı Sos



  • 8 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
  • 4 yemek kaşığı su
  • 1.5 yemek kaşığı orta acılıkta hardal
  • 1.5 yemek kaşığı sulandırılmış bal
  • Tuz, karabiber
  • 150 ml. zeytinyağı

  • Beyaz şarap sirkesini su, hardal, sulandırılmış bal, tuz ve karabiber ile karıştırın.
  • Zeytinyağını ekleyip iyice çırpın.

    
     Kefirli Sos

  • 1 demet dereotu
  • 1/2 diş sarımsak
  • 500 ml. kefir
  • 3-4 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz, karabiber
  • 1 tutam toz şeker

  • Dereotunu incecik kıyın.
  • Sarımsağı ezin.
  • Kefiri limon suyu, tuz, karabiber, toz şeker ve ezilmiş sarımsak ile karıştırın.
  • Dereotunu ekleyip harmanlayın.

     
     Kişnişli Sos

  • 40 ml. mayonez
  • 40 gr. ketçap
  • 150 gr. yoğurt
  • 20 ml. limon suyu
  • 1/2 demet kişniş
  • Tuz, karabiber

  • Mayonez, ketçap, yoğurt ve limon suyunu karıştırın.
  • Kişnişi incecik kıyıp sosa ekleyin.
  • Tuz ve karabiber ile tatlandırıp karıştırın.
  • Afiyet olsun :)

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder