Perşembe, Ocak 30, 2014

Kidzmondo- Üzgünüm Sadece Çocuklara Özel!


   Şaşırtıcı, sürpriz dolu, büyümüş de küçülmüş bir şehir var karşımda...

Hamburgercisinden bankasına, karakoluna hatta üniversitesine kadar; 
Her şeyin bire bir kopyalandığı bir çocuk şehri bu...
Havaalanı, itfaiye binası, televizyon stüdyosu, hastanesi de işin bonusu... 
Hele hastanenin acil servisini, ameliyathanesini ve yeni doğan ünitesini görünce hayretler içinde kaldım.
Trump Alışveriş Merkezi’ndeki KidzMondo’dan söz ediyorum... 



   Sevgili Tuba ablacığım yarıyıl tatilini fırsat bilip birkaç günlüğüne İstanbul'a kaçtı miniklerle birlikte. Gelmeden önce programı yapmış ve İstanbul'da yaşayanların bile henüz gitmediği günde biz gidip görmüş olduk. İtiraf etmeliyim ki çocuklara özel büyük oyun salonu gibi bir yerdir herhalde diye düşündüm. İçeri girince beş saat boyunca ağzım açık ayran budalası gibi dolaştım durdum. Her gördüğüm yeni şey şaşkınlığımı ve hayranlığımı biraz daha artırdı. Çocukların yetişkin rolü oynadıkları, kendi mesleklerini seçebildikleri, lideri olmayan, kendi anayasasına sahip, demokrasi ile yönetilen bağımsız bir cumhuriyet sanki KidzMondo.



   Burada bütün “kidizen”lar eşit. Kendi para birimleri olan Kidlar’ı kullanıyorlar. 
Ve paranın ağaçta yetişmediğinin bilincine varıyorlar. Umarım iltica talebimi kabul ederler ve hayatımın kalanını bir kidizen olarak geçiririm diye hayal etmedim desem yalan olur.
“Yetişkinler hiçbir şeyi hiçbir zaman kendi başlarına anlamazlar, çocuklar da onlara anlatmaktan bıkıp usanır” diyen Küçük Prens’in hayranı olan benim gibi koca bebeklerin, çocuklarını ilk defa kendi kararlarını verebilecekleri bir dünyaya bırakmak isteyen ana babaların, bir gün bile olsa geçmişine dönmek isteyenlerin cenneti burası.



   4 bin metrekareye yayılmış KidzMondo’da çocuklar seçtikleri işlerde çalışıp para kazanıp, harcayarak yaşamın ekonomik döngüsünü kavrıyor ve hayatı tanıyor. Eğer yavrucuklarınız 8 yaşından küçükse bırakamıyorsunuz. Onunla birlikte parka girmek ve eşlik etmek zorundasınız. 8-11 yaş aralığındaysa kapıdan bırakıp kapıdan alacaksınız. Mecbur. 11-14 yaş çocuklar ise kendileri girip kendileri çıkabilir. Tabii aileleri uygun görüyorsa. 



   Ya bırakılan “yaramazlardan” biri çıkıp “gerçek dünyaya” kaçarsa diye korkmayın. Tüm bu çocukların bileklerine elektronik kidzbantlar takılıyor. Bu elektronik bağlantılı bilezikler sayesinde çocuklarınızı an be an takip edebiliyorlar. Hangi birimde hangi mesleği deneyimliyorlar bileceksiniz. Kidzbantlar kollarındayken çocukların parktan çıkmalarına imkan yok. O yüzden kimse merak etmesin, çocuğun kaybolmayacağı tek yer KidzMondo.



   Ünitelerin çoğu sponsorlu. Örneğin banka Garanti Bankası, hastane Acıbadem, kargo MNG, benzinci Petrol Ofisi, havayolu Atlasjet, televizyon Kanal D... Bu arada Dankek, Çokokrem, İçim Süt fabrikalarının hepsi Ülker tarafından özenle kuruldu. Ve bunların tamamı gerçek dış cepheleriyle birebir uyum içinde tasarlandı. Yani siz İstanbul’da dolaşırken Garanti Bankası’nın dekorunu nasıl görüyorsanız burada da aynısını görüyorsunuz. 



   Dışarıdaki gerçek hayatta ne varsa KidzMondo’da da tanıdık markaların tam bir kopyası var. Ellerinde harita, minik cüceler hangi mesleği merak ediyorsa hepsini deneme şansı var burada. 




   Sonra kazandıkları paralar ile kendi hediyelerini seçebiliyor ya da daha sonra harcamak için bankada adlarına açılmış olan hesaba yatırabiliyorlar. Bir çocuk için muhteşem bir yer olmuş! Hafta sonu ve tatil günleri 50, hafta içi 40 TL. Yaş tutmuyorsa ve ailenin girmesi gerekiyorsa yetişkin 20 TL. Değer mi? Kesinlikle! 

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder