Salı, Ocak 07, 2014

'Her Füzyon Mutfağı Diyene İnanmayın' Kitabı


   Füzyon 

   Değişik mutfak kültürlerinin etkileşimiyle ortaya çıkan füzyon mutfağını konu alan Alışkanlıkları Değiştiren Tarifler- Füzyon, farklı tatları; hayalgücü, eğlence ve ustalıkla günlük hayatımıza katıyor. 



   Dünyanın en ünlü şef ve gurmelerini buluşturan 7 kitaplık özel dizi kapsamında yayımlanan çalışmada, Japonya, Afrika, Amerika, Avrupa, İtalya ve Ege mutfaklarından yola çıkılarak hazırlanan özgün tarifler yer alıyor. Yemek kitabı alıyorsam buna çok dikkat ederim. İnternetten her türlü tarife ulaşabiliyoruz ama dünya mutfağından her çeşit yemeğin elimin altında olması hoşuma gidiyor. 
   Satış rekorları kıran yemek kitaplarının yazarı Rosalba Gioffrenin özel tariflerini Giovanni Petronionun fotoğrafları süslüyor. Bol fotoğraflı bir yemek kitabından daha ilgi çekici ne olabilir ki?

   Son dönemlerde hakkında oldukça konuşulan, kimileri tarafından eleştirilen kimileri tarafından da çağımızın mutfağı olarak nitelenen füzyonu anlamak ve leziz tarifleri uygulamak isteyenler Alışkanlıkları Değiştiren Tarifler- Füzyonu mutlaka edinmeli.

   Peki nedir bu füzyon mutfağı, neye benzer ve nasıl bir şeydir? Yeme-içme konusundaki bilgi dağarcığını zenginleştirmek isteyenler için bu konuya bir açıklık getireyim istedim. Buyurun füzyona.

   Füzyon mutfağı, birkaç yıldır sık karşımıza çıkan bir kavram olmaya başladı. Aynı zamanda bazı aşçı kardeşlerimiz tarafından da yaygın uygulanan bir mutfak tarzı haline geldi: Karıştır normalde bir arada olamayacak birkaç malzemeyi, iki farklı tekniği de kombine et, olsun sana bir füzyon. Çoğu zaman lezzet mezzet hak getire. Yeter ki bilinmemiş bir yemek ortaya çıksın ve müşteriye (ya da senden daha az bilgili meslektaşlara) anlatması seksi olsun: ‘Abi, trança carpacciosuna bizim tahin ile bir sos yaptım, onu da Arap işi tabuleh karışımı üzerinde bir sundum, millet bayıldı.’

   Bu tür laflar yeni olmakla birlikte, füzyon mutfağı aslında hiç de yeni bir şey değil. Yüzyıllar öncesine dayanıyor ve dünyanın gelişimi ile paralel seyrediyor. Esasen bir fizik terimi olan ‘füzyon’ kelimesinin sözlük karşılığı ‘erime, birleşme, biraraya gelme, birleştirme’. Füzyon mutfağı dediğinizde ise kastettiğiniz şey şu: ‘Farklı uluslara ait mutfak teknikleri ile malzemeleri tek bir tabakta birleştirmek, ama buna rağmen tabakta tek bir ulusal özelliğin öne çıkmaması’.

   Tanım böyle olmakla beraber biz, menüsünde farklı ulusların yemeklerini barındıran, örneğin hem lahmacun, hem Beef stroganoff hem de fesleğen soslu fiyonk makarna sunan lokantalara da ‘füzyon lokantası’ der olduk. İşin doğrusu, bu lokanta kategorisinin adı ‘eklektik’ lokantadır, füzyon lokantası değil. Eklektik kelimesi ise ‘farklı kaynaklardan alınan unsurların bir arada sunulması’ anlamına gelir. Bir ‘eklektik’ lokantada yiyeceğiniz yemeklerin hangi kültürlere ya da ülkelere ait olduğu da açık ve nettir. Bunu da belirtmiş olayım. Ona göre..

   Evinizde değişik yemek yapmaya kalktığınız zamanların çoğunda siz aslında bir füzyon girişiminde bulunuyorsunuz. Örneğin tavuk sotenin içine ‘köri’ baharatı attığınızda, bu bir Türk-Hint füzyonu oluyor. Ya da tavuğu corn-flakes’e bulayıp kızartırsanız, bu da bir füzyon oluyor, ama pek yemekten sayılmıyor! Acayip şeyler sınıfına giriyor.

   Nereden nereye geldim. İşte bu kitap bu tür tariflerin olduğu pek güzel bir kitap. Benim gibi internete rağmen yemek kitapları almayı seviyorsanız bu kitap diğerlerinden biraz daha farklı geliyor kulağa ama aslında değil. Şöyle bir açıp baktığınızda hiç yabancı gelmeyecektir. Bol füzyonlu günler efendim.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder