Salı, Ocak 14, 2014

Istanbul Culinary Institute-Pop Up Yemek Kitabı


      
   Amerika'ya gitmeden önce geri dönüş yapılıp da reddettiğim restoran ya da cafeleri özlüyorum şimdi! Bir işe girmek hiç bu kadar zor olmamıştı. Aşçı arayan restoran yok, cafe yok, otel yok. Arayanlar da bana çook uzak! Var mı beni okuyanlar arasında kendi işletmesine sahip olan acaba? :) 

   Bir yemek kitabı çıkmış ama şimdiye kadar gördüklerimizden çok farklı. Çok daha kolay ve sırf kitap sevimli diye tarifleri yapmak istiyor insan. 



   Bu öyle bir yemek kitabı ki üç boyutlu, sayfası yok, onun yerine kartlar var, onların üzerindeki numaralar takip edilerek tariflere ulaşılıyor. Istanbul Culinary Institute’un kurucusu Hande Bozdoğan’ın hazırladığı kitap sevimli bir görüntüye ve lezzetli tariflere sahip.

   İlhamı veren çocukken sahip olduğu pop-up kitapmış. Rapunzel’in hikayesini anlatan kitap. Pencere açılıyor, Rapunzel’in saçları kuleden aşağıya sarkıyor, ormandaki hayvanlar olan biteni şaşkınlıkla izliyordu... Birçoğumuzun evinde vardı bu kitaplardan. Bir diğer ilham kaynağı ise çocukluğunda oynadığı çevrilen diskli film makineleriydi. Pop-up masal kitabı ve film makinesini birleştirdi, yemek kitabı hazırladı! Her yaştan insanın seveceği bu yemek kitabı oyuncak gibi!



   Üç bölümden oluşan kitabın sol cebindeki ‘Temel Tarifler’ bölümünde yemek pişiren herkesin ihtiyaç duyduğu ana soslar, et ve balık suları, aromalandırılmış yağlarla belli başlı tatlı tarifleri dahil olmak üzere 25 özel tarif bulunuyor. Sağ cepteki ‘Mevsimsel Tarifler’ bölümü her mevsim için beşer yemeğin yer aldığı toplam 20 tariften oluşuyor. Tüm tarifleri kendi damak zevkine göre yorumlama imkanınız var. Kitabın ortasındaki bölüm ise sizi bu iki cepte yer alan tariflere götürüyor. Sayfayı aşağı doğru çektiğinizde bu bölüm büyüyor, içinden lezzetli yemeklerin üç boyutlu görselleri çıkıyor. Yandaki diski çevirdiğinizde beliren numaraları takip ederek tarifleri kitabın içindeki ceplerden kolayca bulabiliyorsunuz.

   Kitap iki yılda tamamlanmış. Tasarımı İngiltere’de, baskısı Çin’de yapılmış. Bozdoğan, pop-up kitabın Türkiye’de basılamayacağını görünce dünyanın sayılı pop-up kitap tasarımcılarından biriyle çalıştıklarını söylüyor.

   Kabak mücver, vişneli pazı sarma, simit kebabı, kadınbudu köfte, kakuleli fırın sütlaç, kuzu söğüş, analı kızlı çorbası, balkabaklı profiterol gibi lezzetler o tarifler arasında. Temel tarifler arasında ise mısır ekmeği, soğan marmeladı, beşamel sos, balık suyu, dondurma gibi 25 lezzet bulunuyor. 

   Tam göze hitap etmiş. İçini açtığınız anda çok seviyorsunuz. Üstüne bir de okulda yapılan tarifler olunca yoo yoo mümkün değil almadan duramıyor insan! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder