Pazartesi, Ekim 15, 2012

Otlu Somon & Fıstıklı Elma Pestili


   Bugün İstanbul'a ilk geldiğim günlere döndüm. O günlerden itibaren nerelere gittim neler yedim bendeki izlenimleri neler düşündüm ve yazıya döktüm.

   Böylece hem geçirdiğim o vakitten ne kadar keyif aldığımı hatırladım hem de tekrar gitmek için bahanem oldu. Denemem gerekip de denemediğim ne çok yemek varmış.
   
   Tahacığımın arkadaşı Birce ve onun sevdiceği Duyguyla ilk yemeğe çıkışımızı ve kaynaşmamızı Set Balık la başlattık. Ben henüz İzmir de okumaktaydım o sıralar. Hafta sonu kaçamak yapıp 2 günümüzü gezerek geçirdik. Canım Tahacım kıyamam ben balık seviyorum diye orayı seçmiş. Yol boyunca da "sen çok beğenirsin seversin orayı iyi bir seçim oldu" deyip durmakta. Neyse biz gittik tabii mezeler geldi. Fakat balık restoranında lütfen olsun dediğim tek şey olan ahtapotun olmadığını söyleyen garsona attığım bakışın ben  farkında değilim, söylediler:)

   Kızgın bir bakış değildi yalnız hayal kırıklığı bakışıydı açıklamasını yapma gereği hissettim çünkü her şey çok lezzetliydi gerçekten de çalışanlar çok kibar, hizmet de çok başarılı. Yemeye başladıktan sonra da gözüm başka bir şey görmedi zaten. Fiyat olarak içiniz rahat olsun boğazdaki diğer restoranlara nazaran daha uygun. Biz Körili  Lagos yedik, zaten mutlaka öneriyorlar. Yanında da olmasını özellikle rica ettiğimiz Hardal Soslu Levrek vardı.

   Mekan bayağı büyük tabii öyle olunca insan ister istemez hizmet nasıl olur ki acaba diye düşünmeden edemiyor. Yaklaşık 300 kişilik kadar var. Büyüklüğe rağmen hizmette sınır yok arkadaşlar! Genel kalite ortalamanın üstünde. Gitmeyen varsa mutlaka gidip denemenizi tavsiye ederim.
  
   Ah bir de fotoğraf olsa o günden kalan daha iyi tamamlarmışım yazımı..
  
   Bunun yerine şimdi şahane bir balık tarifi vererek telafi etmeyi düşünüyorum!

Otlu Somon

  • 800 gr somon filetosu
  • 1 demet maydanoz &1 demet fesleğen
  • 1 demet dereotu &1 demet taze soğan
  • 150 gr krema
  • 20 gr galeta unu
  • 30 gr parmesan
  • 20 gr tereyağı
  • 10 ml limon suyu
  • 20 ml fındık yağı & 10 ml ayçiçek yağı
  • tuz&k.biber
  • toz şeker


  • 1-2 yemek kaşığı tuzu 1 lt soğuk suda çözün.
  • Somon fileleri bir kaseye koyup üstünü kapatacak kadar su doldurun ve 20 dk çekmesi için bekletin.
  • Bu arada otların yapraklarını koparın.Yarısını kıyın,kalan yarısının da üstüne nemli bez örtüp buzdolabına koyun.
  • Taze kremayı çırpın, kıyılmış otları, galeta ununu ve parmesanı karıştırın, tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Somonları sudan alın ve dokunarak suyunu alın.Deri kısmı alta gelecek şekilde tereyağı ile yağlanmış kalıba dizin ve üstüne kremalı karışımı sürün.
  • Önceden ısıtılmış fırının orta katında 180 C de 15 dk pişirin.
  • Sos için; limon suyunu tuz, 1 tutam toz şeker, k.biber, fındık yağı ve ayçiçek yağı ile çırpın.
  • Servis yapmadan hemen önce kalan otların üstüne hazırladığınız sosu gezdirin ve somon balığı ile servis yapın.


Yanında bir de soğanlı roka salatası olursa yeme de yanında yat!

   Bu arada malum bayram yaklaşıyor.Davetlileriniz olacak veya siz ziyaretlere katılacaksınız.Ben geçen bayram Fıstıklı Elma Pestili yaptım.Ben fazla katılmadığım için anneciğime verdim.Pek beğenmişler.

   Onun tarifini de yazıyorum denemek size kalmış :) İkram olarak farklı bişi olacağı kesin.


Fıstıklı Elma Pestili
    

  • 1 kg elmayı yıkayıp iri parçalara kesin.(Ekşi elma olursa ne ala) 100 ml su ve limon suyu ile hafif ateşte,üstü kapalı,ara ara karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Yumuşamış elmaları süzgeçten geçirip tartın. Aynı miktarda şeker ekleyin. Geniş bir tencereye alın. 1/2 adet vanilya çubuğunu uzunlamasına ikiye kesip özünü kazıyın. Her ikisini de elmaya ekleyip,yapışkan ve katı oluncaya kadar devamlı karıştırarak yaklaşık bir saat pişirin.Soğuduktan sonra çubuk vanilyayı çıkartın.
  • 150 gr antep fıstığını irice kıyıp tepsiye yayın. Soğuk elma püresini 4 porsiyona ayırın.
  • Hafif yağladığınız elinizle 2,5 cm çapında rulolar yapın ve fıstıklara bulayın.

   İşte bu kadar! 


   Not: 2 yağlı kağıt arasında,kek kutusunda ya da kuru ve serin bir yerde 4 hafta kadar saklanabilir:)



   Afiyet, bal, şeker olsun!





  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder