Cuma, Ocak 04, 2013

Vatel, Krem Şanti Tadında Bir Film



   Tipik bir dönem filmi olan Vatel, günün filmi.. 


   16. yy Fransasında yaşamış olan lordun hikayesi anlatılıyor bu filmde. Topal ve sürekli terleyen prensin kahyası da bizim Vatel, bizzat Gerard Depardieu. Kendisi baya tombik ve emrinde çalışanlara karşı son derece iyi davranan, yaratıcılıktan neredeyse çıldıracak olan bir organizasyon sanatçısı. Onun görevi de şaşalı eğlenceler düzenleyip insanın ağzını açık bırakacak şölenler vererek kralı etkilemek. 



   Biz de film boyunca o şaşalı şatafatlı şölenleri ve ziyafetleri izliyoruz. Tamam biraz fazla abartılı olduğunu kabul ediyorum. Abartıyı, ayrıntıyı sevmeyen ve yemekten anlamayan insanların sıkılacağı bir film.


   Film muhteşem değil doğrusunu söyleyeyim. Ama şölen hazırlıkları sırasında bol mutfak ve yemek görüntülü bir film olmasının yanı sıra çok önemli bir başka özelliği sebebiyle de bu listede olmazsa olmazdı. Çünkü Vatel aynı zamanda krem şanti olarak bildiğimiz pastacılıkta çok kullanılan kremanın da mucidi olarak bilinir. Krem şanti (Crème Chantilly) ismini filmde konu edilen Chantilly şatosundan almaktadır.

                                             


   Hazırlanan bu şölen sırasında bir kriz anında Vatel’in süt kremasını şekerle çırpmak suretiyle uydurduğu bir krema olduğu rivayetler arasında. Ayrıca filmde Vatel’in çiçeklerle süslediği tatlı veya meyveleri sıcak şekere batırıp sunması var ki etkilenmemeniz mümkün değil.


   Daha önce Chantilly’den önce Fourket şatosunda çalışan François Vatel, Fourquet’nin 14. Louis tarafından hapse atılması sonucu Prens Conde’nin Şatosu olan Chantilly’ye geçer. Chantilly Şatosunda Vatel büyük bir saygı ile karşılanır. Bir onur sembolü olarak kendisine kılıç taşıma ayrıcalığı tanınır ve toprak tahsis edilir.


   1671 Yılının Nisan ayında Prens Condé 14. Louis’den bir haber alır. Kral Conde’yi onurlandırmak için kendisi ve beraberindeki 600 civarındaki soylu ile onlara eşilik eden ve sayıları binleri bulan mahiyeti ile üç günlüğüne Chantilly Şatosunu ziyaret etmeyi planlamaktadır. İşte bu büyük ziyarete hazırlanmak için Vatel ve Condé’nin sadece 15 günü vardır.


   Başrolleri Gerard Depardieu, Uma Thurman ve Tim Roth’un paylaşıyor. Kral’ın ziyareti esnasında 3 gün 3 gece sürecek olan şenliklerde hem Kral’ın hem de mahiyetinin durmadan şaşırtılması, iyi vakit geçirmelerinin sağlanması, için Vatel uykusuz geceler geçiriyor. Chantilly Şatosunun kahyası olarak Vatel, buzdan heykeller, dev bir tiyatro sahnesi, gösteriler, av şölenleri, bol abartı ve sürpriz dolu bir şenlik programını hazırlıyor.


   Kralın koruması altındaki Anne de Montausier ile Vatel arasındaki aşk ise arka planda işlemeye devam ediyor. Uma Thurman'ın oyunculuğunu beğendiniz mi diye sorarsanız. Pek değil. Hatta yok yok hiç beğenmedim.


   İlk başta Vatel’e malzeme vermekten kaçınan esnaf bunun daha önceki biriken alacaklarını kurtarabilmek için tek şans olduğunu anlayınca Vatel’e her istediğini veriyorlar. 


   Her şey sorunsuz ve şahane giderken Vatel’in sayısı binleri bulan misafirleri doyurabilmek için verdiği balık siparişi yerine bir sepet balık gelinceye kadar işler gayet yolunda gidiyor. Çünkü balıkların son anda ve taze gelmesini istiyor. Ondan sonrasını söylemeyeyim. İzleyin çünkü şaşırtan bir son ile filmi bitiriyorsunuz.


   Bir de not. Bildiğiniz, izlenmesi gerektiğini düşündüğünüz yemek konulu film varsa lütfen paylaşın ki hep birlikte keyfine varalım:)      

   İyi seyirler, iyi haftasonları.. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder