Salı, Ocak 01, 2013

'Annesinin Kızı'


                           

    Yeni yılın ilk gününden uykulu bir merhaba,

   Dün geceyi Ajia otelde kutladık. Tabii yaş ortalaması olarak yaşıtımızı göremedik. Hatta Türk bile yoktu nerdeyse... Gecenin başında çekiliş yapıldı kinder yumurtalarından çıkan minik şeylerin içine numaralar koymuşlar. Birinciye konaklama ve brunch, ikinciye akşam yemeği, üçüncüye de brunch hediye edildi. Tabii bütün umudumuz konaklamaydı. Sırf dönmek zor olmasın diye yoksa başka bir niyetimiz yoktu. Tabii 2 turist çifte ve zaten orada konaklayan bir aileye çıktı hepsi. Böyle de şanssızız:)

   Tabii heyecanına katılıp yemeklerin fotoğraflarını çekmeyi unuttum. Her defasında yedikten sonra hatırladım:) Ama tadı damağımda kalan tek şey mandalina sorbet idi! Kahvaltıdan sonra yaptım, koydum buzluğuma. Mecbur, güzel olmak zorunda!


   Bugünkü kitabımız ''Annesinin Kızı''. Hep almaya niyetlenip alamadığım kitap. Sonunda kitaplığımda yerini aldı. Öyle güzel olmuş ki.. Özendim resmen. Emsan'ın desteğiyle basılmış kitap.


   ''Tuzlu, tatlı, ekşi ve acı... Yediğimiz şeylerin bizde bıraktığı tat duygusu aslında hayatın tam da kendisi !..
Tatlı anlar.. Acı anlar.. Hepsinde mutfağa ve hayata dair pek çok şey var !.. Mutfak ve hayat deyince de, ikisini kucaklayan annelerin kızlarına, hem mutfakta hem de hayatta el vermelerine dair bir çalışmadır bu proje. Anadolu’dan gelen, elele vererek bir şeyler üretme kültürünün devamı niteliğindedir. İzmir ve ilçelerinden başlayan ve Türkiye’ye yayılmasını umut ettiğim; anneleri ve kızlarından el ve gönül alma
turuna eşlik eden herkese bir kez daha teşekkürler. Zamanından önce göçen ve gitmeden kızlarına el vermiş annelere, mutfakta annesinin elini hiç tutamamış kızlarına, bir kaynakça oluşturmaktır ortak amaç. Bir miras bırakabilmektir içinde tuzlu, tatlı, ekşi ve acı tarifler, hikayeler barındıran. Bu projede tuzu olan, tarifini ve hikayesini bizimle paylaşıp, başkalarına da miras bırakmak isteyen herkese kepçe dolusu teşekkürler.'' diye yazmış kitap tanıtımında. 


     İki ana bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde, Güler Sarıgöl Köymen'in çocukluk anıları ve annesinin tarifleri keyifli görsellerle birlikte sunuluyor. İkinci bölümdeyse, 40 anne-kızın,  kendi sandıklarından çıkan örtüler ve mutfak malzemeleriyle gerçekleştirilen fotoğraf çekimleri ile birlikte tarifleri ve geçmişe dair hikayeleri yer alıyor. Özel tasarımı, hikayeleri ve otantik tarifleriyle 'Annesinin Kızı', okuyucuları çocukluk günlerine geri döndürerek, bu yöresel tatları yeniden keşfetmelerini amaçlamışlar. 


    Tarif koymak istedim fakat yapmaya henüz vaktim olmadı. O yüzden özellikle bir uğrayın özenle hazırlanmış olduğunu ve kitap ayracına tutturulmuş iğne oyasını görün, kitabı şööyle bir evirip çevirin. Satın almadan duramayacağınıza eminim :)

   Onun yerine mandalina sorbet tarifini yazayım ben size:)


      Mandalina Sorbet


  • 1 su bardağı toz şeker              
  • 1,5 su bardağı su
  • 6 adet mandalina
  • Yarım limonun suyu



  • Toz şekeri, suyu, mandalinayı ve limonun suyunu ufak bir tencereye koyup orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın.
  • Ateşten alıp, sıcağa dayanıklı kapaklı bir kaba alıp buzdolabına koyun. Sabah hazırladıysanız akşama kadar, akşam hazırladıysanız ertesi sabaha kadar buzdolabında bekletin. (Geniş ve yayvan bir kap eşit ve daha hızlı soğumasını sağlar)
  • Eğer mümkünse buzluğunuzu en soğuk ayara getirin.
  • Tamamen soğuyup dondurma kıvamına gelene kadar 30 dakikada bir buzluktan çıkarıp 2-3 dakika boyunca hızlıca çırpın ve buzluğa tekrar koyun.
  •  Birkaç sefer bu işlemi tekrarladığınızda karışımın kenarlarında buz parçacıkları görmeye başlayacaksınız. Bu çırpma işleminin sebebi de onları kırıp karışıma yedirmek zaten. 
  • 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha bekletin.
  • Sonra da afiyet olsuunn :) 
  • Cafe Fernando tarifinden yardım alarak yazdım. Bilginize :)













2 yorum:

  1. teşekkürler...övgü dolu sözleriniz için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Güler Hanım. Yorum için ben teşekkür ederim.

      Sil