Çarşamba, Ocak 02, 2013

Baltalı ile Fırında Makarna



   Baltalı ürünlerinin iyi olduğunu duymuştum. Keçi peynirini alıp fırında peynirli makarna yapmayı denedim. Mmm parmaklarımızı yedikk. Daha önce hiç denemediğim bir markaydı Baltalı. Kahvaltıda hellim peynirini, akşam yemeğinde de keçi peyniri ile büş peynirini kullandım. Reklam yapıyor gibi olmasın  peynir seçen biri olarak ya elim lezzetli ya da bu peynirler gerçekten baya iyi! :)

   Büş peynirinin Fransızca adı Buche de Chevre. Ve taze krema keçi peyniri olarak en iyiler arasında. Baltalı'nın 'labneh' peyniri de bildiğimiz  geleneksel 'Armola' peyniri tadında. Labneh için ufak bir tüyo vermişler. Pide üstüne sürülüp fırına verildiğinde hoş bir lezzeti oluyormuş. 

   Ben Büş peynirini fırında makaroni yaparken kullandım. Tabii labne ve keçi kaşarını da ekledim. Tarifini vereyim. Sözüme inanın pek mis oluyor.

   Beşamel sosu görünce gözünüz korkmasın, yapımı zor değil. Üstelik çok da lezzetli.  Vereceğim tarif ile kıvamını da tam tutturabileceksiniz:) 


   Fırında Peynirli Makaroni

   4-6 kişilik

  • 150 gr. makaroni makarnası               
  • 500 gr. beşamel sos
  • 50 gr. Baltalı keçi kaşarı, rendelenmiş
  • 100 gr. Baltalı büş peyniri
  • 60 gr. Baltalı labne peyniri
  • 1 adet muskat cevizi 
  • Tuz, karabiber


Beşamel sos için,


  • 2 yemek kaşığı tereyağı                    
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1,5 su bardağı süt
  • İsteğe göre bir adet aromatik soğan



  • Fırını 200 dereceye ısıtın.
  • Makarnayı tuzlu suda al dente olana kadar yaklaşık 5 dakika haşlayıp süzün. 
  • Beşamel sos için, 2 yemek kaşığı margarini tavaya alın ve ocağı en kısık haline getirin.
  • Margarin erimeye başlayınca unu ilave edin ve kavurmaya başlayın.
  • Un rengini çok hafif değiştirip kokmaya başlayınca azar azar sütü ilave edin.
  • Hızlıca çırparken sütü ilave etmeye devam edin. 
  • Tüm sütü eklediğinizde tuz ve biber ile tatlandırın.
  • Sos tavada iz bırakıncaya kadar kısık ateşte çırpın ve ocaktan alın.
  • Yaptığınız beşamel sosu ısıtıp içine labne, büş peyniri ve karabiberi katıp makarnayla karıştırın. Kaşar peynirini makarnanın üstüne serpiştirin.
  • Fırına verip üstü kızarıncaya dek pişirin.

   

   Beşamel sosu hazırlayacağınız süte 2 diş karanfil saplanmış yarım soğan ekleyerek sütü kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın.
   Süt ısınınca, soğanı sütün içinden alarak beşamel sos yapımında kullanın.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder