Salı, Mart 26, 2013

Gizem'in Mutfak Aşkı




   Gizem Özdilli'yi fazla sevmem, çok da bilmem. Ama yemek kitabı çok hoşuma gitti. İlk kez geçen hafta merak edip neler var diye kurcaladım. Koyduğu her tarifin kalorisini yazmış. Ve nasıl daha az kalorili olup daha lezzetli yemekler yiyebiliriz öyle güzel açıklama yaparak yazmış ki herkesin faydalanmak isteyeceği bir kitap olmuş. 

   
   Hatta o kitaptan birkaç tarif yazdım size dün. Hem lezzetli hem az kalorili yemekleri toparlamış. Twitter'dan yayınlamaya başlamış önce. Sonra hayranlarından gelen tarifleri toparlamış. Ve bu kitap böyle çıkmış ortaya.

   En güzeli de işte o yediğiniz her yemeğin bir porsiyonundaki besin değerini biliyor olmanız. Yani yediğiniz yemekle birlikte kaç kalori aldığınızı biliyorsunuz. Kitapta toplam 94 adet tarif var. Bunlardan 80 i kendisine ait, 7 adet Twitter takipçilerine, diğer 7 tarif de Ankara ve İstanbul'dan sevdiği restoranların aşçılarına ait.  Kitap etler, tavuklar, balıklar, sebze yemekleri, makarna-pilavlar, tatlılar, tuzlular olarak kategorize edilmiş ve 7'den 77'ye derler ya işte öyle herkesin kolaylıkla yapabileceği yemeklerden oluşurken zahmetli yemeklere merakı olanların da keyif alacağı tariflerle hazırlanmış.

   Kendisine ait olan tariflerde Dr. Murat Baş'ın hazırladığı, kalori miktarlarını yazan notlar sayesinde bir diyet uyguluyorsanız ona uygun bir tarif seçebilirsiniz. Hatta farklı bir bölüm arıyorsanız astroloji uzmanı ile hazırlanmış burçlara göre mutfak ve sofra tüyolarını bulacaksınız. Bu kısmı ile ilginç olmuş ama kitabın işe yarar olduğu kesin.


   Kapak çekimlerinde mankenin kendisinden kısa olması yüzünden takoz üstünde poz vermesi biraz garip kaçsa da kitabın değerinden pek bir şey eksilmemiş. Bu işin magazinsel kısmı. Hatta bence bayanın hayatında yaptığı en iyi şey bu kitap olmuş sanırım:)

   Ben Gizem Özdilli'ye ait bir tarif veriyorum ve sporuma kaçıyorum:)


Pekmez Soslu Kaburga 

  • 750 gr kuzu kaburga
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş mantar tozu
  • Tuz, karabiber
  • Sıvı yağ

Sos için,

  • 3 çorba kaşığı pekmez
  • 3 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 3 diş sarımsak
  • Zeytinyağı


  • Kaburgayı tavaya yerleştirin. Üzerine az sıvı yağ dökün. Alt üst çevirerek biraz kızartın.
  • Bir müddet kızarttıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine alın.
  • Sos için, karıştırma kabına sarımsakları ince ince doğrayın. 
  • Üzerine pekmezi ilave edin. Sonra zeytinyağını ve pul biberi katıp karıştırın.
  • Hazırladığınız sosu tepsideki kaburganın tamamına sürüp yedirin. 
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişirin.
  • Et piştikten sonra kaburgaları dilimleyerek servise hazırlayın.
  • Afiyet olsun.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder