Perşembe, Mart 28, 2013

En İyi Et Lokantaları




   Bugün Türkiye'nin en iyi et lokantalarını yazıyorum size. Ben bir kaç tanesine gittim. Ama Antep'e özellikle gitmek istiyorum. Bir de Urfa'ya. Gidip o güzelim yemeklerini yemek istiyorum. Aşağıdaki restoran ya da lokanta haricinde eminim muhteşem lezzette yemekler yapan yerler vardır. Bilen varsa, öneren olursa pek mutlu olurum:)

DEVELİ

Arif Develi 1966’da İstanbul Samatya’da bir lokanta açtı. Bu Develi başta 100 kişilikti. Ancak o kadar ilgi gördü ki şu anda 1200 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede. Kuzu eti kullanıyorlar. Develi’de en çok tercih edilen et çeşitleri pirzola, bonfile, şiş, kuzunun bonfile bölümünü oluşturan küşleme. Kebap çeşitleri ve Antep ev yemekleri de sunuluyor. Müdavimleri arasında Türkan Şoray, Şener Şen, Uğur Yücel, Mustafa Oğuz, Deniz Baykal, Behzat Gerçeker gibi isimler var. Ortalama kişi başı fiyat 50-55 TL. Her gün 11.00-24.00 arası açık.


BEYTİ
Eskimeyen klasik

Beyti, 1940’lı yıllarda Küçükçekmece’de açıldı, daha sonra bugünkü mekanına yani Florya’ya taşındı. Sahibi Beyti Güler. 450 kişilik kapasitesi var. Kuzu kol tandır, döner, beyti kebabı tavsiye ediliyor. Beyti usulü karışık ızgara tabağında 4 çeşit et var. Etin yanında garnitür olarak patates püresi, patlıcan beğendi, ıspanak beğendi, zeytinyağlı ve mantarlı pilav veriliyor. Ünlü müdavimleri arasında Süleyman Demirel, Kadir Topbaş, Ali Babacan, Muammer Güler gibi isimler var. Ağır yani:) Ortalama kişi başı yemek 75 TL. Pazartesi hariç her gün 11.30-24.00 arası hizmet veriyor.


MABEYN
En çok külbastı yeniyor

İstanbul Altunizade’deki Mabeyn Restoran 2003 yılından beri hizmet veriyor. Sahibi Mustafa Demircan. Kapalı salon 300, bahçe 250 kişi kapasiteli. Et çeşitleri arasında bonfile, dana ve kuzu pirzola, külbastı var. En çok külbastı ve bonfile yeniyor. Mönüde özellikle Güneydoğu bölgesinin yemekleri de bulunuyor. Müdavimleri arasında Mehmet Barlas, Mehmet Ali Yalçındağ, Can Kıraç, Murat Ülker, Aziz Yıldırım ve Hayduk Koray var. İçki dahil bir kişi ortalama 75 TL ödüyor. Haftanın her günü 12.00-24.00 arası açık.


DÜKKAN
Etler 28 gün dinleniyor

2004’te Küçükarmutlu’da açılan Dükkan, Türkiye’nin en ünlü kasaplarından biri. Sahipleri ODTÜ mezunu Emre ve Bülent Mermer, yanında Steakhouse adını taşıyan bir et lokantası da işletiyor. 50 kişilik mekanda 10 et çeşidi var. Kemik üzerinde 28 gün özel odalarda dinlendirilen, yumuşak Dry Aged Beef çeşitleri meşhur. New York steak, T-bone steak de seviliyor. Dükkan’a özel dana bacon, sosis, salata, patates, fırınlanmış soğanın da tadına bakabilirsiniz. Etler kömür ızgarasında pişiriliyor. Ortalama kişi başı fiyat 60-80 TL. Ferit Sahenk, Nil Karaibrahimgil, Oğuz Satıcı, Fadi Nahas gibi müdavimleri var. Her gün 12.00-24.00 arası açık. Nişantaşı’nda da şubesi var. 


GÜNAYDIN 
Kebap ve lokanta iç içe

İstanbul İstinye Park’ta Pazar Yeri’nde. Ünlü kasabın bu şubesinde hem et alabilir, hem de istediğiniz eti pişirtip dükkanın önündeki masalarda yiyebilirsiniz. Izgaraya konan etler çok özel işlemlerden geçiyor. Bonfile, antrikot, kuzu sırtı, füme kuzu tavsiye edilir. Günaydın’ın sahibi Cüneyt Asan çiftliğinde yetiştirdiği süt danaların etlerini sunuyor. Ünlü müdavimleri arasında Ferhat Göçer, Mustafa Sandal, Gülben Ergen, Yılmaz Erdoğan, Özcan Deniz, Alex De Souza, Kenan Doğulu, Beyazıt Öztürk var. Kişi başı 40-50 TL. Her gün 11.00-23.00 arası açık. 


BIG CHEFS
Etler 3 santim kalınlığında

Gamze Cizreli’nin işlettiği Big Chefs bir buçuk yıl önce hizmete başladı, dördü Ankara’da, biri Gaziantep’te beş şubesi açıldı. İki şube de İstanbul’da yer alacak. Mönüdeki “steak house” bölümü çok beğeniliyor: T-bone steak, ızgara antrikot, mantarlı ızgara dana bonfile, dana pirzola ve Newyork steak gibi yemekler var. Ücretleri 27-29 TL arasında değişiyor. Etler 3 - 3.5 santim kalınlığında. Suyunu kaybetmemesi için az ve orta pişmiş olarak servis ediliyor. Süt danasından hazırlanıyor. New York steak demi glace sosla yapılıyor, üstünde arpacık soğanlar var. Tahta tabakta servis ediliyor. Etler Celal Bayramoğlu ustanın elinden çıkıyor.


NOSTALJİ ANTEP SOFRASI 
Parktaki kebapçı

Gaziantep’te 100. Yıl Parkı’nda bulunan Nostalji Antep Sofrası, etleriyle tanınıyor. Aynı zamanda çay içilip okey ve kağıt oynanabilen bir mekan. İşletmeci Mehmet Aslan, müşterilerini park içinde, yemyeşil bir ortamda ağırlıyor. Kuşbaşı, kıyma, patlıcanlı kebap, ali, nazik, altı ezmeli kebap, sadrazam kebap, sarma beyti, keme kebabı, yoğurtlu kebap gibi yemekleri var. Tabii yuvarlama, ekşili köfte, Antep dolması gibi başka yerel tatları da burada bulabilirsiniz. Pazar günleri de kahvaltıda açık büfe kuruluyor. Öğretmenevleri Mahallesi 100. Yıl Kültür Parkı/ Şahinbey.


İMAM ÇAĞDAŞ 
Kebabın mabedi

Antep Uzun Çarşı, ya da diğer adıyla Bakırcılar Çarşısı’ndaki yeni yerine taşınan İmam Çağdaş yine kebabın kalesi. 1887’de açılan lokantayı İmam Usta’nın torunu Burhan Çağdaş yönetiyor; ancak İmam Usta’nın oğlu Talat Çağdaş da ilerlemiş yaşına rağmen oğluyla hâlâ ocağın başında. Ali Nazik, soğan kebabı, patlıcan kebabı, keme kebabı, yenidünya kebabı, altı ezmeli kebap, sebzeli kebap, simit kebabı, Çağdaş’ta tadabileceğiniz kebaplar. Küşneme et az çıktığı için sadece sipariş edenlere sunuluyor. Burhan Çağdaş, kebaptaki lezzeti erkek koyun eti kullanmalarına ve eti zırh denilen büyük bıçaklarla kıymalarına borçlu olduklarını söylüyor. İmam Çağdaş aynı zamanda tatlılarıyla da meşhur. Eski Hal Civarı Bakırcılar Çarşısı No: 49 Şahinbey. 


PARK ŞAMDAN 
Yıllardır aynı kaburga

Nişantaşı’nın klasikleşmiş restoranı Park Şamdan 1982’de açıldı. Sahibi Ersoy Çetin. 120 kişilik kapasitesi var. Yıllardır mönüsünde değişmeyen kuzu kaburga ve külbastı ile iddialı. Dana kaburga, porçini mantar soslu bonfile, pirzola, Cafe de Paris soslu file et, Robespierre usulü ince dilinmiş bonfile de sevilen et çeşitleri. Müdavimleri arasında Mustafa Koç, Sinan Dereli, Faruk Süren, Güler Yiğit ve Yıldırım Demirören var. Pazar hariç her gün 12.00-15.30 ve 19.00-24.00 arası açık. Ortalama kişi başı fiyat 70-120 TL. 



   Ben açıkçası fazla sosyetik olanı değil de daha kıyıda köşede kalmış, lezzeti fazla keşfedilmemiş yerlerde yemeyi daha çok seviyorum:) Gerçi öyle bir yer de kalmadı artık. Duyulduğu an değişime uğruyor, hem mekan hem çalışanlar.

   Yine de gittiğimde kendimi rahat hissedeceğim yerler hep tercih sebebim oldu. Eğer listeyi uzatmak istiyorsanız siz de yazın bana. Tavsiye olur, gidip denerim:)

   Bugünden itibaren güzel bir tatile giriyorum ben. Kısa ama verimli bir tatil olacak:) Sevdiklerimle, dostlarımla kalabalık bir grup olarak İstanbul'dan biraz uzaklaşıyoruz. Heyecanlıyım biraz. Ama yarın yazım sizlerle olacak. Hepinize keyifli ve bol lezzetli günler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder