Tünaydıınn herkese :)
Bugün haftanın menüsü için seçtiğim yemekleri ben de sizlerle birlikte aynı günlerde yapacağım. Bana da yaradı bu haftanın menüsü olayı yani:)
Bakalım beğenecek misiniz?
PAZARTESİ
Mercimekli Pirzola
4 kişilik
- 200 gr. kiraz domates
- 60 ml. zeytinyağı
- 80 gr. yeşil zeytin
- 400 gr. kuzu pirzola
- 400 gr. haşlanmış yeşil mercimek
- 1 yemek kaşığı taze biberiye yaprağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 150 gr. beyaz peynir
- 1 çay kaşığı kuru nane
- Taze nane yaprağı
- Kırmızı pul piper
- Tuz, karabiber
- Kiraz domatesleri 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile soteleyin.
- Zeytinleri ekleyip ocaktan alın.
- Pirzolaları, biberiye yaprakları, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ile marine edin.
- Tavada önlü arkalı kızarıncaya kadar pişirin.
- Mercimek, limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve kuru naneyi bir kapta harmanlayın.
- Servis tabaklarına paylaştırın.
- Üzerine pirzolaları yerleştirin.
- Ufalanmış beyaz peynir, kiraz domates, zeytin ve nane yapraklarını ekleyerek servis yapın.
SALI
Sarımsaklı Tavuk
4 kişilik
- 1 bütün tavuk
- 6 patates
- 20 diş kadar sarımsak (kabuklu)
- 1 limon
- 10 arpacık soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 dal taze kekik
- Tavuk, kabukları soyulmuş arpacık soğanlar, sarımsaklar, ikiye böldüğünüz patatesler, dörde böldüğünüz limon, taze kekik ve tereyağını fırın torbasına aktarın.
- 180 derece fırında 45 dakika pişirip sıcak servis yapın.
ÇARŞAMBA
Taze Otlu Peynirli Makarna
4 kişilik
- 1 paket makarna (deniz kabuğu makarnası çok yakışıyor )
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 300 gr. rendelenmiş eski kaşar peyniri
- 1-2 dal taze kişniş
- 1-2 dal taze kekik
- 2-3 dal taze fesleğen
- 6-7 dal taze maydanoz
- 8-10 dal roka
- İri rendelenmiş parmesan peyniri
- Tuz, karabiber
- Makarnayı al dente haşlayın.
- Suyunu süzüp derin bir kaba alın.
- Sıcakken üzerine zeytinyağı, kıydığınız taze otlar, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın.
- Makarnayı servis tabağına alın.
- Üzerine rendelenmiş eski kaşar peynirini serpip servis yapın.
Çikolatalı Sufle
- 50 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 250 ml. süt
- 200 gr. bitter kuvertür
- 5 yumurta
- 30 gr. tereyağını küçük bir tencerede eritin.
- Ardından 2 yemek kaşığı un ekleyin ve ara vermeden karıştırın.
- Rengi değişince 250 ml. süt ilave edin.
- Ara ara karıştırarak sütü kaynatın.
- Ocaktan alıp içerisine 200 gr. bitter kuvertür ekleyin, devamlı karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın.
- Üzerine çırpılmış 4 yumurta sarısını ilave edip harmanlayın.
- 1 yumurta beyazını mikser ile köpürene kadar çırpın.
- Köpüğü çikolatalı karışımla birleştirip karıştırın.
- Sufle kaplarınızı yağlayın ve içine şeker serpin.
- Karışımı kalıplara paylaştırın.
- Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
PERŞEMBE
Tas Kebabı
4 kişilik
- 500 gr. kuşbaşı kuzu eti
- 2 adet soğan, 1 demet maydanoz
- Yarım demet nane
- 2 çay kaşığı anason
- 1'er çay kaşığı tarçın ve kakule
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber
Pilav için:
- 2 su bardağı pirinç
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı sıcak su, tuz
- Soğanı küp doğrayın.
- Maydanoz ve naneyi ince kıyın.
- Anason ve kakuleyi havanda dövün.
- Eti bir kaba alıp soğan, maydanoz, nane, anason, tarçın, kakule, tuz ve karabiber ile harmanlayıp buzdolabında 4-5 saat dinlendirin.
- Pilav için pirinci ılık suda 1 saat bekletin.
- Dinlenen eti ısıya dayanıklı yuvarlak küçük bir kabın içine koyup, yayvan bir tencerenin tam ortasına alın.
- Eti koyduğunuz kabın üzerine bir ağırlık yerleştirin.
- Yarım su bardağı sıcak su ve 2 çorba kaşığı tereyağını tencereye ilave edip ocağa koyun.
- Kısık ateşte, azalırsa su ilave ederek 2 saat pişirin.
- Pilav için aynı tencereye, etin üzerini hiç açmadan 2 su bardağı kaynar su ve 2 çorba kaşığı tereyağını ekleyin.
- Suda beklettiğiniz pirinci süzüp, etin üzerine kapattığınız kabın etrafına yayın.
- Tuzunu ayarlayın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, pirinç suyunu iyice çekene kadar pişirin.
- Daha sonra etin üzerindeki kabı çıkarıp, pişirdiğiniz kapla servis yapın.
Fındık Ezme Soslu Armut
4 kişilik
- Yarım litre süt
- 150 gr. fındık ezmesi
- 150 gr toz şeker
- 3 yumurta sarısı
- 4 adet armut
Karamel için:
- 100 gr. tereyağı
- 300 gr. toz şeker
- Süt, fındık ezmesi, toz şeker ve yumurta sarılarını tencereye alıp iyice çırpın.
- Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
- Armutların kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkarın.
- Şeker ve tereyağını tavaya alıp karamel haline getirin.
- Ortadan ikiye kesilmiş armutları ekleyip karameli meyvelerin her yerini kaplayana kadar pişirin.
- Servis tabaklarına paylaştırın.
- Üzerine fındık ezmeli sosu ekleyip servis yapın.
CUMA
Beyaz Şaraplı Somon Köfte
4 kişilik
Beyaz şarap sosu:
- 60 gr. arpacık soğan
- 50 gr beyaz mantar
- 20 gr. tereyağı
- 80 ml. vermut
- 200 ml. beyaz şarap
- 400 ml balık suyu
- 200 ml. çiğ krema
- 150 gr. taze krema
- 2 çay kaşığı limon suyu
- Kırmızı toz biber, tuz
Somon köfteler:
- 400 gr somon eti
- 2 adet yumurta beyazı
- 200 ml. buz gibi çiğ krema
- Kırmızı toz biber, tuz
- Beyaz şarap sosu için; arpacık soğanları ince küp doğrayın, mantarları temizleyip ince doğrayın.
- Tereyağını bir tencerede kızdırın ve arpacık soğanları atıp saydamlaşıncaya kadar kavurun.
- Mantarları ekleyip kavurmayı sürdürün.
- Vermutla sulandırın ve suyu neredeyse bitinceye kadar pişirin.
- Beyaz şarap ve balık suyunu ekleyin. 150 ml. kalana kadar kaynatın.
- Sonra çiğ kremayı ekleyin ve 10 dakika kısık ateşte pişirin.
- El blender'i ile püre haline getirin ve ince süzgeçten geçirip tencereye alın.
- Somon köfteler için; somonu ufak doğrayın.
- Somonu ve mutfak robotunun kesici bıçağını 30 dakika dondurucuda bekletin.
- Sonra somonu yumurta beyazı ve krema ile 2-3 porsiyon halinde mutfak robotunda çok ince karıştırın, tuz ve acı toz biberle tatlandırın.
- Karışımı çok ince süzgeçten geçirin ve 30 dakika buzdolabında bekletin.
- Karışımın tadı ve kıvamını kontrol etmek için ufak bir top yapıp 2-3 dakika kaynatın.
- Geniş bir tencerede bol tuzlu su kaynatın.
- Karışımdan yemek kaşığı ile 12 uzun köfte çıkarın, kaynayan suya kaydırın ve 10 dakika hafif çekmesi için bekletin.
- Kevgirle sudan alın ve kağıt havlunun üstüne koyup suyunu alın.
- Beyaz şarap sosunu ısıtın.
- Taze kremayı ekleyin, kısa kaynatın ve acı kırmızı toz biber, tuz ve limon suyuyla tatlandırın. El blender'i ile kısa köpürtün ve köftelerle birlikte servis yapın.
- Yanında sote edilmiş ıspanak şahane gider.
- Afiyet olsun.
Armutlu Sünger Kek
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yumurta
- 40 ml bal
- 2 orta bol armut
- 190 gr. un
- Kayısı reçeli
- Ayçiçeği yağı ve şekeri mikserle çırpın.
- Bal ve yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin.
- Unu ekleyip çırpın.
- Armutların kabuğunu soyun ince dilimler şeklinde doğrayıp hamura ekleyin.
- Hazırladığınız kek harcını yağlanmış kek kalıbına doldurup önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
- Ilındıktan sonra üzerine kayısı reçeli sürün.
- Dilimleyip servis yapın.
- Afiyet olsuunn :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder