Bazı Kişileri Makarna Yapabiliriz Aslında!
Her yağmur yağdığında düşünürüm ben. “Yüce rabbim yine makarna süzüyor..” diye. Şimşekler de aslında ocak çakmağı olabilir…
Evrenin bize sunduğu doyurucu bileşenlerin en babasıdır makarna. Bukalemun gıdadır, siyah ayakkabı gibidir. Her şeye uyum sağlar. Hem avamdır hem burjuvadır. Fesleğen-mantar-tavuk makarna ilişkisi acayip entrikalıdır. Közde patlıcanla kaçamağı herkes tarafından onaylanmaz. Ketçap ve mayonezle bileşimi çok rutindir. Ve krema cilasıdır onun. Yoğurt komşusudur. Herkes için bir şekli vardır, düdükler için bile..
Öğrenci evlerinin demirbaşıdır. Bir kişi 4 yıllık öğrencilik yaşamı boyunca ortalama 385 kg makarna yer. Bence... Yani öyle hesapladım.
Mesela makarnayı müzik gurubundan çıkarmak istediğin elemanlar için kullanabilirsin. Gruptan birinin çıkarılmasına karar veriliyor diyelim. Bir evde toplanırsın. Makarna pişiriliyor, yeniyor, konu açılıyor. Hallediyorsun elemanı. Sonra sorsalar nerde nasıl falan diye. Makarna yaptık biz onu der çıkarsın işin içinden.. Yok mu sizin de öyle makarna yapmak istedikleriniz? Bazen çok orjinal oluyorum!
Kuskus vardır bir de.. Biraz karaktersiz.. Pilav mı makarna mı kararsız. Makarnaya daha yakın durmakta.. Adı değişik olsaydı belki daha sevimli olabilirdi.
Erişte var ya erişte işte o anadolunun makarnası. İmece usulü.. Çemberini örtüp “hamur yapmak” amacıyla bir evde toplanan tombik tombik, göbekli, memeli teyzelerin hep beraber el attıkları erişte. O muhabbetler süper. Paylaşım süper. Makarna fabrikalarındaki gibi değil hiçbir şey. O hamurlar açılır kesilir, bir kısmı katmer gibi pişirilir, yanına çay demlenir.. Teşekkür anlamında sunulan bir hamur parçası, bir ince belli ne güzel. Belki de asla teşekkür beklemeyen kadınlar ve misafirperver bir ev sahibesidir. Şehir bozdu bizi. Kevgirden tam geçemedik.. Rabbim bizi süz.. Gerekirse makarna yap..
İşte bu sebepten vazgeçilmezlerimizden olan makarna artık İtalyan mutfağı sayesinde ana yemek olarak hayatımızdaki yerini alıyor. Bu kitapta penneden tagliatelleye, orecchietteden ditaliniye kadar pek çok farklı makarna çeşidini ve onlara en çok yakışan soslar mevcut. İster şipşak hazırlanan kolay yemekler olsun, ister gerçek bir ustalık gerektiren tarifler.. Aradığınız çözüm bu sayfalarda. Et soslu, deniz ürünlü veya sebzeli makarnalar, diyet tarifler, rengarenk makarna salataları, mikrodalgada yapabileceğiniz tarifler, içi dolgulu makarnalar veya bayramlara özel yemeklerin hepsi şimdi tek bir başlık altında toplanmış. Her tarifin hazırlanma süresine ve o tarifin yanına en çok yakışan şarapa da ayrıca yer verilmiş.
Bu kitap o kadar lezzetli ki bloguma her gün yazmadığım için kendime kızdım! Bir sürü lezzetli şeyi ertelediğim için...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder