Salı, Ekim 22, 2013

Haftanın Gecikmeli Menüsü



   Haftalık menüyü bir gün gecikmeli veriyorum. Kendimi affettirmek için tatlı tatlı tarifler verdim hem de:) İsimlere bakarak zor olduğunu düşünmeyin, hepsi çok lezzetli ve kolay. Afiyet olsun şimdiden.

PAZARTESİ

Vişneli Tart

Taban hamuru için,
  • 1 su bardağı un                   
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığından az miktarda tuz
  • 1 yumurta
  • 100 gr margarin ya da tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
Vişneli iç harç için,
  • 1 kg vişne
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 yemak kaşığı buğday nişastası
  • 250 ml vişne suyu
  • 1 yemek kaşığı şeker
Üst kısım için,
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr margarin ya da tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış olmalı)

  • Unu ve kabartma tozunu bir kabın içine eleyin. Margarin hariç diğer malzemeleri ekleyin ve iyice yoğurun. Sonra margarini ekleyin ve tüm malzemeler homojen şekilde karışana dek yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamur eğer elinize yapışıyorsa streç film ile sarıp buzdolabında 15 dk bekletin.
  • Bir tezgahın üzerine biraz un serpin. Hamurun üçte birini bir kenarda bekletin, geriye kalan kısmı tezgahın üzerine koyun. Tepsinize sığacak şekilde açın. Yağlanmış yuvarlak bir tepsinin içine açtığınız hamuru yerleştirin. Üzerine bir çatalı batırarak 8 ya da 9 tane delik açın. Hemen ardından bir kenara ayırdığımız küçük hamur parçasını unlu zeminde yuvarlayarak 2 parmak kalınlığında rulo yapın.
  • Rulonun uzunluğu tepsinizin çapı kadar olsun. Hazırladığınız ruloyu, tabana yaydığınız hamurun bittiği yerden itibaren 2 cm yüksekliğinde tabandan yukarı doğru olacak şekilde tepsinin kenarına yapıştırın. Önceden ısıttığınız fırında 10-12 dk pişirin.
  • Turbo ayarlı fırınlarda 180 derecede 10 dk pişirilmelidir. Hamurumuzun taban kısmı piştikten sonra fırın teli ile birlikte soğumaya bırakın. Tepsinin tabanı hava almalı.
  • Hamur piştikten sonra kenar kısımlar eğer yeterince yüksek olmazsa daha sonradan üst kısım için hazırlayacağınız hamurdan takviye yapabilirsiniz.
  • Vişnelerin saplarını ve çekirdeklerini temizleyin. Bol su ile yıkayın. Süzdükten sonra üzerine yarım su bardağı toz şeker ekleyin ve sulanmasını bekleyin. İyice suyunu bıraktıktan sonra bir tencereye koyup olduğu gibi kaynatın.
  • Eğer bir su bardağından az sulanırsa içine bir su bardağını tamamlayacak şekilde su ekleyin. Kaynadıktan sonra suyunu süzün. Vişneleri ve suyunu ayrı kaplara alın.
  • Küçük çukur bir kabın içine 1 yemek kaşığı nişastayı eleyerek koyun. Üzerine 4 yemek kaşığı vişne suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Nişastaların topaklanmamasına özen gösterin.
  • Geriye kalan vişne suyunu bir tencereye alın ve kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve nişastalı suyu üzerine ekleyin. İyice karıştırın. Sonra tekrar ocağa koyun, kısık ateşte kıvamı koyulaşana dek karıştırarak kaynatın. Kıvamı yoğunlaşınca vişneleri de ekleyin ve ocaktan alın. Kendi halinde soğumasını bekleyin.
  • Başka bir yanda pastanızın üst kısmını hazırlayın. Çukur bir kabın içine bütün malzemeleri koyup, yoğurun. Hamurun kıvamı  yumuşak ve parça parça olacaktır.Kolay ufalanan bir kıvamı olacaktır, tıpkı kurabiye hamuru gibi.
  • Bütün malzemelerin soğuk olmasına dikkat edin. Tepsideki hamurun üzerine soğuttuğunuz vişneli karışımı yavaşça dökün. Bu karışımın üzerine de en son hazırladığınız hamurları ufalayarak serpiştirin. Önceden ısıttığınız 200 dereli fırında 40 dk pişirin. Turbo ayarlı fırın kullanıyorsanız fırını 180 dereceye ayarlayın.
  • Pişirdikten sonra ızgara teli üzerinde soğumasını bekleyin. Dilerseniz üzerini pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.

SALI

Ceviz İle Meyve Kaplama
  • 3 adet elma, ayva veya armut, kabuğu soyulmuş, ortadan ikiye kesilmiş, çekirdekleri çıkartılmış
  • Ceviz içi, kırılmış
  • Kuvertür çikolata, ufak parçalara bölünmüş
  • Vanilya özütü
  • Zerdeçal
  • Bal veya agave şurubu (meyvenin tatlılık oranına göre kullanın)

  • Meyveleri derin bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave ederek ocağa koyun.
  • İçine vanilya özütünü ve zerdeçalı ekleyip meyveleri haşlayın.
  • Meyvelerin daha tatlı olmasını isterseniz bu aşamada bal veya şurup ekleyebilirsiniz.
  • Meyveler dağılmayacak şekilde haşlandığında kağıt havluya çıkarıp nemini alın ve soğumaya bırakın.
  • Çikolatayı benmaride eritin. Meyvelerin yarısını erimiş çikolataya daldırıp ceviz kırığına bulayın ve yağlı kağıt serili tezgahta beklemeye bırakın.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.
-Bu tarifi yaz mevsiminde şeftali ve kayısı ile uygulayabilirsiniz.

ÇARŞAMBA

Badem Tuile ile Kahveli Granita (Süppper!)
  • Hafifçe çırpılmış 1 büyük yumurta beyazı  
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, yumuşatılmış
  • 2 yemek kaşığı ince şeker
  • 1 yemek kaşığı ince doğranmış kavrulmuş badem
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/2 fincan sıcak taze demlenmiş espresso
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı krema
  • Kakao

  • Fırını 400 derecede ısıtın.
  • Bir kasede yumurta beyazı, un, tereyağ, ince şeker ve bademleri karıştırın. Yemek kaşığının arka tarafı ile hamuru 6 adet olacak şekilde ince, yuvarlak hale getirin. Hazırladığınız Badem Tuile, kenarları kahverengi olana kadar yaklaşık 6 dakika kadar fırında pişmeli.
  • Piştikten sonra, pişirme kağıdında 10 saniye kadar bekletip metal bir spatula yardımı düz bir yüzeye aktarın sonra üzerinden merdane ile geçip düzleştirin. Eğer hazırladığınız badem kurabiyeler düzleşmeyecek kadar kıtır olmuş ise, yumuşamaları için bir kaç dakika daha fırına koyun. Soğumaya bırakın.
  • Geniş bir kasede şeker ve espressoyu şeker eriyene kadar karıştırın. Daha sonra 1 bardak suyun içinde karıştırıp, pişirme kabına aktarın. Üzerini streç film ile kaplayın ve yaklaşık 2 saat kadar dondurun. Bir çatal yardımı ile üzerini çatlatıp iyice karıştırın ve 2 saat daha dondurun.
  • Geniş bir kasede kremayı çırpın. Donan Granita'yı çatal ile kırıp kremaya batırıp, kaselere koyun. Üzerine kakao tozu serpip, Badem Tuiles ile servis edin.
Not: Badem kurabiyeleri 5 gün boyunca (yağlı kağıda sarılı olarak) hava geçirmeyen bir saklama kabında ve oda sıcaklığında saklanabilir. Granita ise donmuş olarak 2 gün boyunca bekletilebilir.

PERŞEMBE

Karamelize Muz Vanilyalı Dondurma ve Çikolata Sos İle
  • 2 büyük olgun muz                            
  • 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
  • 1/4 su bardağı kahverengi şeker
  • 6 adet bütün olarak kurutulmuş acı, ince kırmızı biber
  • 115 gram bitter çikolata, kabaca doğranmış
  • Vanilyalı dondurma

  • Muzların kabuklarını soyup dörde bölün ve muz parçalarını eşit olarak 4 servis tabağına pay edin. 
  • Ağır bir tavada orta dereceli ısıda tereyağını eritin, 1 kat muz yerleştirip üzerine şeker serpin. Ateşin ısısını orta-yüksek dereceye getirip muzları çevirerek; şeker karamelize hale gelene kadar, yaklaşık 3-4 dakika kadar pişirin.
  • 2 adet acı biberi küçük bir sos tavasına ufalayın. Üzerine çikolata ve 1/4 fincana ek olarak 3 yemek kaşığı su ekleyip, çikolata eriyene kadar orta dereceli ısıda pişirin.
  • Eriyen çikolatayı 4 küçük servis kasesine pay edin.Kalan biberler ile süsleyin. Muzları yerleştirdiğiniz tabakların yanına yerleştirin. Muzun yanına dilediğiniz kadar vanilyalı dondurma ekleyerek servis edin.

CUMA

Kahve Aromalı Zabaione ve Bademli Sigar Baton

Sigar baton için
  • 60 gram tozşeker       
  • 40 gram file badem
  • 30 gram çiğ krema
  • 30 gram tereyağı
  • 20 gram bal
  • 20 gram un
Zabaione için
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 1 fincan hazır espresso
  • Kahve likörü
  • Toz şeker

  • Bademli sigar baton için tencerede çiğ krema, toz şeker, tereyağı ve balı eriyene kadar ocakta ısıtın. Ocaktan aldıktan sonra karışımın içine un ve badem ekleyip karıştırın.
  • Yağlı pişirme kağıdı serili tepsiye karışımı silikon spatula yardımıyla 6 adet 10 cm’lik yuvarlaklar oluşturacak şekilde sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 4 dakika pişirin. Bisküviler pembeleşip kıtırlaştığı zaman fırından çıkartın. Bisküviler hala sıcakken küçük pastacı oklavasına sararak şekillendirip soğumaya bırakın.
  • Zabaione için yumurta sarıları, kahve likörü ve 3 çorba kaşığı dolusu toz şekeri karıştırın. El blenderı kullanarak malzemeleri benmari usulü çırpmaya devam edin. Daha sonra içine hazırladığınız espresso ve 1 fincan suyu ekleyin.
  • Köpüklü ve kabarık bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edin. Zabaione’yi hazırladığınız bademli sigar batonlarla servis yapın.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder