Bu hafta daha kolay tarifler seçmeye çalıştım. Yedim, yedirdim. Beğenilenleri koydum. Ağzınıza layık bir menü hazırlamışımdır umarım! Şimdiden afiyet bal şeker olsun :)
PAZARTESİ
Enginarlı Tavuk ve Makarna
4 kişilik
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 8 adet ince tavuk pirzola
- 400 gr. kadar dörde bölünmüş enginar kalbi
- 2 yemek kaşığı sudan geçirilmiş kapari
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Bir paket makarna
- 1/2 su bardağı maydanoz
- 1/4 su bardağı un
- Tavaya un, tuz ve karabiberi koyun.
- Tavuk pirzolayı koyup çok az pişirin.
- 1 kaşık zeytinyağını başka tavada ısıtın.
- Tavuğu ekleyin. Altın rengini alana kadar kızartın. (3 dakika kadar)
- Kalan zeytinyağını da ekleyip, enginar ve tavuk suyunu katın.
- Suyunu yarı yarıya çekene kadar karıştırın.
- Tavayı ateşten alın.
- Tereyağını ekleyin.Servis yapana kadar kapağı kapalı tutun.
- Makarnayı al dente haşlayın.
- Maydanoz ile süsleyerek tavuğun yanında servis edin.
SALI
Maydanoz ve Sarımsak Soslu Steak ve Elma Dilimli Patates
Hazırlama suresi:20 dakika Pişirme süresi:25 dakika 4 kişilik
- 3 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
- 625 gr. kadar biftek
- 1 çorba kaşığı artı 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 1-2 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 3 yemek kaşığı taze kekik
- Bifteklerin her iki tarafını da tuz ve karabiber ile tatlandırın.
- 1 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavada ısıtın.
- Bifteklerin her iki yüzünü de 8 er dakika pişirin.
- Kesme tahtasına alın. 10 dakika kadar dinlendirin.
Sos için:
- Doğranmış sarımsaklar, maydanoz, sirke, pul biber, 1/4 bardak yağ, 2 yemek kaşığı su ve 1/2 çay kaşığı tuzu robota koyun.
- İyice karışmış ve doğranmış olduğundan emin olduktan sonra biftek ile servis edin.
Yanında baharatlı elma dilimli patates ile servis etmek isterseniz,
- 3 orta boy patates
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, pul biber, karabiber, kekik
- Patateslerinizin kabuklarını soymadan elma dilimi şekline getirin.
- Bir kaba koyup üzerine sıvı yağ, tuz, kekik, pulbiber ve karabiberi ekleyin
- Patatesleri fırın kabına dizip 200 C önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dk. pişirin.
- Bifteklerle birlikte servis edin.
Karidesli, Domates soslu Makarna
Hazırlama ve pişirme süresi:30 dakika 4 kişilik
- 1,5 kg. orta boy karides
- 6 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 2 diş kıyılmış sarımsak
- 350 gr. kadar domates suyu
- 4 adet cherry domates
- 1 paket linguine makarna
- 1,5 su bardağı taze fesleğen (bir kısmı süs için, geri kalanı doğranmış)
- 1 kutu konserve domates
- Karidesleri tuz ve biber ile tatlandırın.
- Büyük bir tavaya 4 tatlı kaşığı yağ ekleyip ısıtın.
- Karidesleri ekleyin.
- 5 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirin.
- Sonra bir kaseye aktarın ve kenara koyun.
- Kalan 2 tatlı kaşığı yağ ile sarımsağı aynı tavada kokusunu duyana kadar (yaklaşık 30 saniye) orta ateşte pişirin.
- Yarım Konserve domates, domates suyu ve 2 su bardağı suyu bir taşım kaynatın.
- Isısını azaltın, en kısıkta pişirin.
- Domates yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Sosu ateşten alın. Kiraz domates ilave edin.
- Makarnayı al dente pişirin.
- Domates sos, karides ve fesleğeni karıştırın.
- Tuz ve karabiber koyun.
- Makarnayı pişirdikten sonra üzerine ekleyin.
- Servis yaparken fesleğen yaprakları ile süsleyin.
Domates Soslu Kalkan
4 kişilik
- 3 tatlı kaşığı zeytinyağı
- Temizlenmiş, ince kıyılmış kereviz
- 1/3 su bardağı ince doğranmış havuç
- 1/4 fincan ince doğranmış kırmızı soğan
- Bir çimdik toz şeker
- Deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber
- 1 adet doğranmış domates
- 650 gr. kalkan fileto
- 1 tatlı kaşığı ince doğranmış frenk soğanı
- Taze fesleğen, taze kekik
- Mercanköşk
- Orta büyüklükte bir tencerede, orta ateşte 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın.
- Kereviz, havuç ve soğanı ekleyin.
- Isıyı düşürün. Sebzeler yumuşayana kadar yani yaklaşık 10 dakika karıştırarak pişirin.
- Bir tutam tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, karıştırın.
- Domatesi ekleyin.
- Yumuşak bir şekilde ara sıra karıştırarak 35 dakika kaynatın.
- Fırını 400 dereceye ayarlayın.
- Fırın tepsisine parşömen kağıdı yerleştirin.
- Domates karışımı için blender kullanın ve püre olana kadar karıştırın.
- 1/4 tatlı kaşığı tuzu ekleyin ve bir tavada yavaşça ısıtın.
- Balığı kurulayın. Ve pişirme kağıdının üzerine yerleştirin.
- Kalan yağı eşit miktarda dağıtın.
- Tuz, karabiber ve otlar ile tatlandırın.
- 10 dakika kadar pişirin.
- Servis ederken önce domates sosu tabağa koyun, üzerine balığı yerleştirin.
- Mercanköşk ile süsleyin. (Var ise)
CUMA
Akdeniz Kuskusu
Hazırlama süresi:5 dakika Pişirme süresi:5 dakika 4 kişilik
- Yarım paket kuskus
- 3 bardak tavuk suyu
- 100 gr. ince dilimlenmiş kuru kayısı (aşağı yukarı 12 adet)
- İri taneli tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 1/4 bardak çekirdeği alınmış iri siyah zeytin
- 3 taze soğan, ince kıyılmış
- 8 adet cherry domates
- Kuskusları bir kaseye koyun.
- Cherry domatesleri az yağda tavada çevirin.
- Tavuk suyunu ve kayısıları bir tencereye alın, tuz ve karabiber ekin, orta ateşte kaynatın.
- Kaynayan sıvıyı kuskusun üzerine dökün, hepsinin ıslanması için kaseyi sallayın.
- Zeytin ve taze soğanları üzerine serpin, kaseyi bir streç filmle sarın. Sıvının emilmesi için 10 dakika bekletin.
- Kuskusu tuz ve karabiberle tatlandırıp bir çatalla kabartın.
- Domatesleri üzerine ilave edip ılık ya da oda sıcaklığında servis edin.
- Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder